Kocham Zupy - przepisy

Zupa koperkowa z lanymi kluskami

Zupa koperkowa z lanymi kluskami

To błyskawiczna zupa koperkowa, którą przygotujemy na kilku składnikach w bardzo krótkim czasie. To świetna propozycja, jeśli trafią się nam nagle niespodziewaniu goście. Sytości koperkowej dodają kluski lane, które dodajemy w ostatniej fazie gotowania. Zupa jest delikatna, świeża, lekko słona w smaku.

Zupa koperkowa z lanymi kluskami

Czas przygotowania: ok. 25 min.
Liczba porcji: 6 porcji
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 ½ pęczka świeżego koperku
  • 4 łyżki masła
  • 8 szklanek wody
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 2 szczypty soli
  • Czarny pieprz do smaku

Jak gotujemy zupę koperkową z lanymi kluskami

Przed gotowaniem zupy drobno siekamy koperek.

  1. Duży garnek stawiamy na średnim ogniu.
  2. Wrzucamy masło, czekamy aż się rozpuści.
  3. Dodajemy koperek i cebulę, smażymy przez 5-7 minut.
  4. Dodajemy wodę, wszystko mieszamy.
  5. Lekko zwiększamy ogień. Kiedy zupa zacznie wrzeć zdejmujemy garnek z ognia.
  6. W miseczce roztrzepujemy jajka.
  7. Dodajemy mąkę oraz sól, mieszamy.
  8. Zupę ponownie stawiamy na średnim ogniu. Kiedy zacznie lekko wrzeć wlewamy ciasto na kluski cienkim strumieniem. Gotujemy przez kolejne 2-3 minuty.
  9. Zupę zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, potem podajemy.

Koperkowa doskonale smakuje z czosnkowymi krutonami.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc