Kocham Zupy - przepisy

Zupa koperkowa z makaronem

Zupa koperkowa z makaronem

Czas przygotowania: 75 min.
Liczba porcji: 25-30 minut   
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 2 pęczki kopru
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 1 szklanka makaronu
  • ¾ szklanki śmietany 18 proc.
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka vegety

Jak gotujemy zupę koperkową z makaronem

Przed gotowaniem zupy drobno siekamy koperek i cebulę.

  1. Na średnim ogniu stawiamy duży garnek z bulionem.
  2. Kiedy bulion zacznie lekko wrzeć wrzucamy makaron, dodajemy też cebulę. Gotujemy kolejne 5 minut.
  3. Dodajemy koperek, gotujemy kolejne 5-7 minut.
  4. Zmniejszamy ogień do małego, dodajemy śmietanę. Wszystko delikatnie mieszamy.
  5. Dodajemy vegetę, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Koperkową podajemy natychmiast po ugotowaniu. Każdy talerz możemy posypać przysmażonym, pokruszonym boczkiem.

www.profi.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc