Kocham Zupy - przepisy

Zupa koperkowa z ziemniakami

Zupa koperkowa z ziemniakami

Zupa koperkowa z ziemniakami

Przepis na zupę koperkową znajdziemy w większości książek kucharskich z regionu Europy Środkowej i Wschodniej. To prosta zupa, którą ugotujemy również w kuchni z małym budżetem. Koperkowa w tej wersji jest gęsta, konsystencją przypomina krem, warzywa nie tracą jednak na chrupkości.

Zupa koperkowa z ziemniakami

Czas przygotowania: 40 min.
Liczba porcji: 6-8
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 7 ziemniaków
  • 2 duże, drobno posiekane cebule
  • 1 pęczek drobno posiekanej cebuli dymki
  • 3 pęczki świeżego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 2 szklanki kremówki
  • Sól do smaku
  • Biały pieprz do smaku
  • woda

Jak gotujemy zupę koperkową z ziemniakami

Przed gotowaniem zupy obieramy ziemniaki i drobno siekamy koperek.

  1. Duży garnek zalewamy (¾) wodą i stawiamy na średnim ogniu.
  2. Dodajemy ziemniaki i cebule, gotujemy aż ziemniaki zaczną się rozpadać.
  3. Wodę odlewamy a ziemniaki i cebulę zostawiamy w garnku.
  4. Dodajemy bulion, dymkę, koperek, masło i kremówkę, wszystko mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut na małym gazie
  5. Dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zwiększamy ogień do średniego, zupę gotujemy przez kolejne dwie minuty, potem podajemy.

Koperkową z ziemniakami podajemy na ciepło. Każdy talerz dekorujemy odrobiną śmietany i świeżą pietruszką.