Kocham Zupy - przepisy

Zupa krem z dyni muscat de Provence

Zupa jest pyszna, słodkawa, bo sama dynia nadaje jej tę słodycz. Ja jednak przełamałam ją bulionem warzywnym i przyprawami. W mojej wersji zupa była wegetariańska – użyłam wyłącznie bulionu warzywnego i był to strzał w dziesiątkę. Sam bulion nie jest rewelacyjny, bo powstaje wyłącznie z typowych warzyw rosołowych, ale to zupie nie szkodzi. Inspirowałam się jednym z przepisów Roberta Makłowicza, ale ostatecznie wyszło inaczej. Dałam mniej cebuli niż pan Robert, ale i tak wydaje mi się, że za dużo, więc w przepisie podam ilość moim zdaniem najlepszą.

Dynia muscat de Provence

Dynię muscat de Provence kupiłam przypadkiem na bazarku w Warszawie. Jest to odmiana ciemnozielona, może być miejscami lekko pomarańczowa, wyraźnie rowkowana, lekko spłaszczona. Ma pomarańczowy miąższ, słodki i wyraźny w smaku. Jeśli nie dostaniecie tej dyni, możecie użyć każdej innej odmiany nadającej się na zupę.

Jak zrobić zupę krem z dyni muscat de Provence

Składniki: ok. 2 kg dyni, ok. 1-1,5 l bulionu warzywnego, ½ średniej cebuli, 3-4 nieduże ziemniaki, odrobina oleju lub masła do duszenia cebuli, śmietana 18%, sól, gałka muszkatołowa, szczypta ostrej papryki, koperek lub zielona pietruszka do dekoracji, grzanki z bułki.
Jak zrobić zupę krem z dyni: Gotujemy bulion z warzyw rosołowych. Kiedy jest gotowy, bierzemy się za dynię – kroimy ją w niedużą kostkę. Siekamy cebulę i dusimy ją na odrobinie oleju lub masła. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dynię wrzucamy do garnka, dodajemy ziemniaki i cebulę. Zalewamy wszystko czystym bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 40 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Przed końcem gotowania solimy do smaku i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę. Podajemy gorącą z grzankami, posypaną szczyptą ostrej papryki i przybraną zieleniną.

Smacznego!