Kocham Zupy - przepisy

Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym

Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym

Przepis na tę zupę pochodzi prosto z Tajlandii. To prosta, szybka do przygotowania zupa, oparta na składnikach, które z łatwością znajdziemy w większych marketach. Jest gęsta, słodko-ostra w smaku, doprawiona sycącym ryżem i delikatnymi krewetkami. Jeśli nie lubimy owoców morza, możemy je zastąpić kurczakiem lub wieprzowiną.

Zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania: ok. 30 min.
Liczba porcji: 6
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 2 łyżki nieosolonego masła
  • ¾ kg krewetek
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 ½ szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • Sok z 1 limonki

Jak gotujemy zupę krewetkową z mlekiem kokosowym

Przed gotowaniem zupy myjemy i dokładnie czyścimy krewetki.

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją i odstawiamy na bok.
  2. Masło rozgrzewamy w dużym garnku na średnim ogniu.
  3. Dodajemy krewetki, szczyptę soli i pieprzu.
  4. Smażymy przez 2 – 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, potem odstawiamy krewetki na bok.
  5. Do tego samego garnka dodajemy czosnek, cebulę i paprykę. Warzywa gotujemy przez kolejne 3-4 minuty.
  6. Dodajemy imbir, gotujemy kolejną minutę.
  7. Dodajemy pastę curry, dokładnie mieszamy.
  8. Powoli dodajemy mleko kokosowe, stale mieszając.
  9. Dodajemy bulion, stale mieszając.
  10. Zupę gotujemy kolejne 2-3 minuty.
  11. Zwiększamy ogień. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do małego.
  12. Zupę gotujemy przez kolejne 8-10 minut.
  13. Dodajemy wcześniej przysmażone krewetki i sok z limonki.

Zupę podajemy natychmiast po przygotowaniu. Przed podaniem udekorujmy każdy talerz  posiekaną kolendrą.

www.profi.com.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc