Kocham Zupy - przepisy

Zupa łososiowa

Zupa łososiowa

Przepis na tę zupę łososiową pochodzi z południowo wschodniej Azji. Wyrazistych, ostrzejszych smaków dodaje jej chili, olej sezamowy i sos rybny. Jak w wielu azjatyckich daniach, w tej łososiowej znajdziemy makaron sojowy, który doskonale komponuje się z delikatną rybą. Ta zupa łososiowa jest ostra, rozgrzewająca, przepełniona smakiem!

Zupa łososiowa

Czas przygotowania: 35 min.
Liczba porcji: 6
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 100 gramów makaronu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cienko posiekanego czosnku
  • 7 szklanek bulionu drobiowego
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 kg filetów z łososia
  • 1 szklanka drobno posiekanej cebulki dymki
  • ½ szklanki liści świeżej kolendry

Jak gotujemy zupę łososiową

Przed gotowaniem zupy obieramy łososia ze skóry i kroimy w ok. 2 cm kawałki.

  1. Makaron wkładamy do dużej miski i zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy na ok. 15 minut, potem odsączamy.
  2. W tym samym czasie rozgrzewamy olej w dużym garnku na średnim ogniu.
  3. Dodajemy czosnek, smażymy przez 3 minuty, często mieszając.
  4. Czosnek wyjmujemy łyżką durszlakową i przekładamy na papierowy ręcznik.
  5. Do garnka wlewamy bulion, stopniowo doprowadzamy do wrzenia.
  6. Dodajemy pomidory, sos rybny, sos chili i olej sezamowy, wszystko mieszamy.
  7. Zmniejszamy ogień do małego, dodajemy ostrożnie łososia. Zupę gotujemy kolejne 2 minuty.
  8. Dodajemy przygotowany wcześniej makaron i cebulkę dymkę, gotujemy przez kolejną minutę.
  9. Przed samym podaniem dodajemy przysmażony wcześniej czosnek i kolendrę. Mieszamy dokładnie.

Tą łososiową podajemy na gorąco, zaraz po ugotowaniu. Świetnie smakuje polana odrobiną cytryny.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc