Zupa marchewkowa z pomarańczą

Zupa marchewkowa z pomarańczą

Ta zupa krem z marchwi to bomba witaminowa, idealna na mroźne wieczory. Słodką, jednostajną w smaku marchewkę „orzeźwia” sok z pomarańczy a sytości dodaje bulion drobiowy. Zupa marchewkowa jest lekka a jednocześnie sycąca, łagodna i słodka w smaku.

Zupa marchewkowa z pomarańczą

Czas przygotowania: 40 min.
Liczba porcji: 2-3 porcje
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cebuli
  • ¾ kg gotowanej marchewki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki jogurtu

Jak zrobić krem marchewkowo – pomarańczowy

Przed gotowaniem zupy drobno kroimy marchewkę i cebulę.

  1. Masło rozpuszczamy w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty, aż zacznie robić się brązowa.
  3. Dodajemy marchewkę, wszystko zalewamy bulionem i mieszamy.
  4. Dodajemy sok pomarańczowy, podgrzewamy kolejne 3-4 minuty.
  5. Garnek zdejmujemy z ognia. Wszystkie składniki miksujemy ręcznym blenderem. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Dodajemy gałkę muszkatołową, wszystko jeszcze raz mieszamy.
  7. Zupę stawiamy na większy ogień, czekamy aż zacznie wrzeć, cały czas mieszając.
  8. Kiedy zupa zacznie wrzeć zdejmujemy ją z ognia i rozlewamy do talerzy. Każdy dekorujemy jogurtem.

Marchewkową podajemy na gorąco. Świetnie smakuje ze świeżo startą skórką pomarańczy.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc