Kocham Zupy - przepisy

Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym

Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania: 50 min
Liczba porcji: 4
Typ posiłku: obiad/ lunch

Składniki:

  • ½ kostki nieosolonego masła
  • ¾ kg obranych i posiekanych marchewek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • Sól koszerna do smaku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki tajskiego sosu chili

Jak zrobić zupę marchewkową z mlekiem kokosowym

Zupę możemy przygotować nawet 2 dni przed podaniem, a potem po prostu przechować w lodówce.

  1. Masło rozpuszczamy w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Dodajemy marchewki i cebulę, szczyptę soli i pieprzu.
  3. Gotujemy przez 15-20 minut często mieszając.
  4. Dodajemy bulion, mleczko kokosowe, sos chili. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Zwiększamy ogień, czekamy aż zupa zacznie wrzeć i ponownie zmniejszamy ogień.
  6. Gotujemy przez40-45 minut, aż warzywa będą miękkie a ¼ płynu się zredukuje.
  7. Zupę zdejmujemy z ognia i pozwalamy przez kilka minut wystygnąć.
  8. Całość miksujemy ręcznym blenderem, aż składniki uzyskają jednolitą masę.
  9. Przed podaniem zupę lekko podgrzewamy. Jeśli jest za gęsta, możemy dodać do niej trochę wody.
  10. Marchewkową doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę podajemy na ciepło. Świetnie smakuje polana sosem chili i udekorowana świeżymi liśćmi kolendry.

www.profi.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc