Kocham Zupy - przepisy

Zupa meksykańska z pulpecikami

Zupa meksykańska z pulpecikami

To kolorowa zupa meksykańska albóndigas. Jej nazwa oznacza po prostu klopsy, małe pulpeciki robione z mięsa wieprzowo – wołowego, dodawane do gotującego się wywaru. W meksykańskich daniach nie może zabraknąć ostrzejszych smaków, dlatego do zupy dodajemy ostrą salsę albo paprykę jalapeno. Całość jest ostra, sycąca i rozgrzewająca.

Zupa meksykańska z pulpecikami

Czas przygotowania: 45 min.
Liczba porcji: 6 – 8 porcji
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki cebuli
  • 4 drobno ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • ½ litra bulionu wołowego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • ½ szklanki salsy pomidorowej
  • ½ szklanki świeżej kolendry
  • ¾ kg mielonej wołowiny
  • ½ kg kiełbasy wieprzowej bez osłonki
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ szklanki ryżu długoziarnistego

Jak przygotować zupę meksykańską z pulpetami?

Przed gotowaniem zupy drobno siekamy czosnek i cebulę.

  1. Olej rozgrzewamy w garnku na średnim ogniu.
  2. Dodajemy 1 ¾ szklanki cebuli, 2 ząbki czosnku i listki laurowe, smażymy przez 5 minut.
  3. Dodajemy bulion, pomidory w zalewie, salsę, połowę kolendry. Czekamy aż zupa zacznie wrzeć. Garnek przykrywamy, zupę gotujemy przez kolejne 15 minut.
  4. W tym czasie łączymy w dużej misce mięso mielone, kiełbasę wieprzową, mąkę kukurydzianą, jajko, sól, pieprz, kminek, pozostały czosnek i kolendrę.
  5. Rękami formujemy małe (ok. 2 cm) pulpety
  6. Pulpety delikatnie dodajemy do gotującej się zupy.
  7. Dodajemy ryż. Czekamy aż zupa zacznie wrzeć, od czasu do czasu mieszając.
  8. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy. Zupę gotujemy ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  9. Meksykańską doprawiamy solą i pieprzem, potem podajemy.

Meksykańska z pulpetami najlepiej smakuje na gorąco, zaraz po ugotowaniu. Możemy podawać ją z nachos.