Kocham Zupy - przepisy

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Jeśli mamy w domu maszynkę do mielenia, zróbmy własne mięso mielone. Proces zajmie niewiele czasu, ale będziemy mieć pewność, że mięso jest świeże. Meksykańska będzie smakowała jeszcze lepiej.

Czas przygotowania: 75 min.
Liczba porcji: 10.
Typ posiłku: lunch/obiad.

Składniki

  • 1 ½ kg mielonej wołowiny
  • 1/3 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 3 łyżki przyprawy do Taco
  • 2 litry bulionu wołowego
  • 2 szklanki kukurydzy
  • 1 puszka odsączonej czarnej fasoli
  • 1 puszka odsączonych pomidorów w kawałkach
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry

Jak przygotować zupę z mięsem mielonym?

  1. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu.
  2. Dodajemy mięso mielone i cebulę. Smażymy przez 4-5 minut, aż mięso zacznie robić się brązowe, potem całość odsączamy.
  3. Mięso z powrotem wkładamy do garnka. Dodajemy przyprawę taco i mieszamy.
  4. Dodajemy bulion wołowy, kukurydzę, fasolę, pomidory w kawałkach, przecier pomidorowy, sok z limonki, sól i ryż.
  5. Lekko zwiększamy ogień. Czekamy aż zupa zacznie wrzeć, potem przykrywamy i gotujemy przez 35 – 40 minut, aż ryż będzie ugotowany. Podajemy natychmiast po ugotowaniu.

Meksykańska zupa najczęściej podawana jest ze startym serem, śmietaną i ostrym sosem, dla wielbicieli tych najostrzejszych smaków.

 

www.profi.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc