Kocham Zupy - przepisy

Zupa mleczna z kluskami

Zupa mleczna z kluskami

Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 2 Typ posiłku: śniadanie/obiad

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 250 gramów klusek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cukru

Jak gotujemy zupę mleczną z kluskami

Przed gotowaniem musimy zdecydować jakie kluski chcemy dodać do zupy mlecznej. Mleczna będzie smakowała z każdym makaronem ze sklepu, możemy też zrobić do niej domowe kluski lane.

  1. Przygotowujemy kluski lub gotujemy makaron zgodnie z instrukcją.
  2. Odlewamy wodę, zostawiamy kluski w garnku.
  3. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
  4. Kluski zalej mlekiem, wszystko wymieszaj.
  5. Garnek postaw na małym ogniu, gotuj przez 10 minut, często mieszając.

Mleczna najlepiej smakuje na ciepło. Dla zróżnicowania smaku i dodania słodyczy możemy wrzucić do niej garść owoców np. malin czy jagód.

www.profi.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc