Kocham Zupy - przepisy

Zupa ogórkowa bez mięsa

Zupa ogórkowa bez mięsa

Zupa ogórkowa bez mięsa

To wegetariańska, bezglutenowa, zupa ogórkowa, która możemy podgrzać lub zjeść na zimno, zaraz po przygotowaniu. To dobry wybór dla każdego, kto dba o zdrową dietę. Jedna porcja to zaledwie 137 kalorii! Może mieć postać kremu (zmniejszmy o połowę ilość wody) lub tradycyjnej zupy. Wyczujemy w niej wiele smaków: słodycz awokado, ostrość czosnku i kwaśną cytrynę, które łączą się w idealną kombinację.

Zupa ogórkowa bez mięsa

Czas przygotowania: 20 min.
Liczba porcji: 4
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych ogórków
  • 1 szklanka cukinii
  • 1 szklanka rozgniecionego awokado
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli

Jak przygotować zupę ogórkową bez mięsa

Przed gotowaniem zupy obieramy i drobno siekamy ogórki oraz cukinię.

  1. Ogórki, cukinię, awokado i czosnek wkładamy do pojemnika domowego blendera i miksujemy na wysokich obrotach przez 30 sekund.
  2. Wodę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól mieszamy w misce.
  3. Warzywa z robota kuchennego miksujemy przez kolejną minutę. Podczas miksowania wlewamy do nich mieszankę z miski.
  4. Przed podaniem podgrzewamy zupę przez 4-5 minut na małym ogniu, możemy też zjeść ją na zimno.

Ogórkowa świetnie smakuje z plasterkiem cytryny lub kilkoma listkami świeżej mięty.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc