Kocham Zupy - przepisy

Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach

Czas przygotowania: ok. 2 h.

Liczba porcji: 4

Typ posiłku: obiad

Składniki: Na bulion:

  • ¾ kg żeberek wieprzowych wędzonych
  • 1 marchewka
  • 1 pasternak
  • 1 por
  • 1 listek laurowy
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Na zupę:

  • ¾ kg ogórków
  • ½ szklanki cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ szklanki mąki
  • ¾ litra bulionu z żeberek
  • 200 ml kremówki
  • Sól i czarny pieprz do smaku

Jak przygotować zupę ogórkową na żeberkach

Przed gotowaniem zupy myjemy warzywa pod zimną wodą i obieramy.

  1. Żeberka płuczemy pod zimną wodą.
  2. Marchewkę, pora i pasternak drobno siekamy.
  3. Żeberka, pieprz i warzywa wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą.
  4. Garnek stawiamy na średnim ogniu i gotujemy przez 1 godzinę, aż mięso na żeberkach będzie miękkie.
  5. Zawartość garnka przelewamy przez sitko, uzyskując klarowny bulion.
  6. Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż, oczyszczamy z nasion i bardzo drobno siekamy.
  7. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy.
  8. Masło rozgrzewamy w garnku na średnim ogniu.
  9. Wrzucamy cebulę, smażymy 5-7 minut aż zacznie robić się przezroczysta.
  10. Dodajemy cukier, smażymy przez kolejne 3-4 minuty, aż zacznie się karmelizować.
  11. Dodajemy ogórki, mieszamy.
  12. Dodajemy szczyptę mąki, jeszcze raz mieszamy.
  13. Do garnka wlewamy bulion, lekko zwiększamy ogień.
  14. Kiedy zupa zacznie wrzeć, ponownie zmniejszamy ogień i zupę gotujemy kolejne 10 minut.
  15. Dodajemy kremówkę, mieszamy.
  16. Mięso z żeberek oddzielamy od kości, kroimy w małą kostkę i dodajemy do zupy.

Podajemy na gorąco. Ogórkowa świetnie smakuje ze świeżym koperkiem i krutonami.

www.profi.com.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc