Zupa orzechowa z wiśniami

Zupa orzechowa z wiśniami

Orzechy w połączeniu z wiśniami i pieprzem cayenne? Czemu nie! Warto spróbować. Orzechowa urzeka słodko – ostrym smakiem.

Zupa orzechowa z wiśniami

Czas przygotowania: ok. 45 min.
Liczba porcji: 4-5 porcje
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Sól do smaku
  • Pieprz cayenne do smaku
  • 5 szklanek bulionu wołowego lub drobiowego
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 1 listek laurowy
  • ¾ szklanki śmietany 22 proc.
  • ¼ łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • ½ szklanki wiśni

Jak gotujemy zupę orzechową z wiśniami

Przed gotowaniem zupy myjemy wiśnie i oczyszczamy z pestek. Orzechy drobno siekamy.

  1. Masło rozpuszczamy na średnim ogniu w dużym garnku.
  2. Dodajemy mąkę, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mieszamy szybko aż wytworzy się zasmażka.
  3. Wlewamy bulion, mieszamy aż całość lekko się zagęści.
  4. Dodajemy orzechy i listek laurowy, częściowo przykrywamy garnek. Zupę gotujemy przez kolejne 15 minut.
  5. Dodajemy śmietanę i tymianek, gotujemy przez kolejne 2 minuty.
  6. Wyjmujemy listek laurowy, dodajemy wiśnie. Zupę podgrzewamy przez 1-2 minuty, potem natychmiast podajemy.

Zupę podajemy na ciepło. Świetnie smakuje z ciepłymi krutonami.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc