Kocham Zupy - przepisy

Zupa orzechowa z Liberii

Zdrowe masło

Chociaż wiele osób myśli inaczej, masło orzechowe ma więcej zalet niż wad. To prawdziwe powinno zawierać co najmniej 90 procent orzechów, a każdy jest przecież bombą witaminową (witaminy B, A, E, duże ilości niacyny i kwasu foliowego). To jedna z tych zup, które warto ugotować przed długą letnią wyprawą. Orzechowa zapewni zdrowy zastrzyk energii, który da nam siły na kilka godzin wysiłku. Ma idealny balans smaku. Jest lekko słodka, lekko ostra, bardzo gęsta w konsystencji.

Orzechowa zupa z Liberii. Przepis.

Składniki: 1 średniej wielkości golonka, ¾ kg wołowiny na gulasz, ¾ kg kawałków kurczaka (uda, skrzydełka, pałki), 4 kostki na bulion, 1 drobno posiekana cebula, 1 posiekana zielona papryka, 1 posiekana pałka selera, sól i pieprz do smaku, 1 drobno posiekana papryczka habanero, 2 duże ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, 1/3 kg posiekanej okry, ½ słoika masła orzechowego.

Jak gotujemy zupę orzechową z Liberii: Duży garnek zapełniamy do połowy wodą i wkładamy do środka golonkę. Wodę doprowadzamy do wrzenia, potem gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wodę odlewamy, golonkę ponownie zalewamy wodą do połowy garnka. Czekamy aż woda zacznie wrzeć, dodajemy mięso wołowe, kurczaka, kostki na bulion, cebulę, paprykę, selera, paprykę habanero, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Garnek przykrywamy. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy ziemniaki i gotujemy przez kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu do garnka wrzucamy okrę. Czekamy 5 minut, potem dodajemy masło orzechowe. Gotujemy przez ok. 5 minut aż masło całkowicie się rozpuści. Zupę próbujemy i jeśli trzeba ponownie doprawiamy do smaku. Jeśli będzie za gęsta możemy dodać więcej wody. Zupę podajemy na gorąco lub ciepło. Jeśli chcemy możemy lekko zmiksować składniki, tak aby orzechowa uzyskała bardziej kremową konsystencję.

 

Fot: Shutterstock