Kocham Zupy - przepisy

Zupa z owoców morza

Zupa z owoców morza

To aromatyczna, rozgrzewająca, bardzo delikatna zupa z owoców morza. W tym przepisie gotujemy ją na krewetkach i łososiu, ale możemy przygotować ją na różnych rybach, małżach, krabach czy po prostu ulubionych owocach morza. Jeśli to tylko możliwe gotujmy ją na świeżych produktach, zupa będzie miała wspaniały smak.

Zupa z owoców morza

Czas przygotowania: 70 min.
Liczba porcji: 6 porcji
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 drobno posiekana zielona papryka
  • 2 drobno posiekane marchewki
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 450 ml sosu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • ¾ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 listek laurowy
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki suszonej bazylii
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ¾ kg filetów z łososia
  • ½ kg krewetek
  • 3 łyżki drobno posiekanej papryki

Jak gotujemy zupę z owoców morza

Przed gotowaniem zupy oczyszczamy krewetki.  Z filetów zdejmujemy skórę i całość kroimy na ok. 2 cm kawałeczki.

  1. W dużym garnku rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę.
  2. Dodajemy cebulę i zieloną paprykę, smażymy przez 3-4 minuty.
  3. Dodajemy czosnek i paprykę, smażymy kolejne 3 minuty.
  4. Dodajemy sos pomidorowy, pomidory, bulion i przyprawy – wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Lekko zwiększamy ogień.
  6. Kiedy zupa zacznie wrzeć ponownie zmniejszamy ogień. Garnek przykrywamy i zupę gotujemy przez kolejne 30 minut.
  7. Dodajemy łososia, krewetki i pietruszkę. Zupę gotujemy przez 7-10 minut, aż krewetki będą różowe a łosoś będzie rozpadać się pod widelcem.
  8. Wyjmujemy listek laurowy, potem podajemy zupę.

Zupa z owoców morza najlepiej smakuje na gorąco, idealnie się komponuje ze świeżym pieczywem.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc