Kocham Zupy - przepisy

Zupa owocowa z makaronem

Zupa owocowa z makaronem

Czas przygotowania: 50 min.
Liczba porcji: 4.
Typ posiłku: obiad/lunch.

Składniki

  • 1 kg wiśni
  • 4 ½ litra wody
  • 1 kisiel wiśniowy w torebce
  • ½ opakowania makaronu tagliatelle
  • Cukier do smaku
  • Woda

Jak zrobić zupę owocową

Przed gotowaniem dokładnie płuczemy wiśnie, ewentualnie wybieramy te nadpsute. Wyjmujemy pestki.

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, minus 1 minuta.
  2. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą, tak aby zatrzymać proces gotowania.
  3. Wiśnie wkładamy do średniego garnka, zalewamy wodą.
  4. Gotujemy na średnim ogniu do czasu wrzenia, potem na małym przez kolejne 15-20 minut.
  5. W tym czasie rozrabiamy kisiel w ¾ szklanki zimnej wody.
  6. Na 3-4 minuty przez końcem gotowania wiśni wlewamy kisiel do wody.
  7. Czekamy aż zupa zgęstnieje, doprawiamy do smaku cukrem.
  8. Na dnie talerzy rozkładamy makaron, zalewamy gorącą zupą.

Każdy talerz zupy możemy udekorować odrobiną gęstej śmietany. Wszystko jemy od razu, ta owocowa nie nadaje się do odgrzewania!

www.profi.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc