Kocham Zupy - przepisy

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Ta pieczarkowa z powodzeniem mógłby znaleźć się w książce kucharskiej z comfort food, jedzeniem które syci i poprawia ogólne samopoczucie. To idealna propozycja na zimowe wieczory. Pieczarki doskonale łączą się z serkiem topionym tworząc rozgrzewającą zupę krem, dodatkowo zagęszczoną zasmażką z mąki. Tej zupy nie da się nie lubić!

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Czas przygotowania: ok. 30 min.
Liczba porcji: 4
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pasternak
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ½ kg pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki serka topionego
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku

Jak gotujemy zupę pieczarkową z serkiem topionym

Przed gotowaniem zupy kroimy warzywa w drobną kostkę. Cebule i czosnek drobno siekamy.

  1. Bulion wlewamy do dużego garnka i stawiamy na średnim ogniu.
  2. Dodajemy przygotowane wcześniej warzywa, lekko zwiększamy ogień.
  3. Czekamy aż zupa zacznie wrzeć, potem gotujemy warzywa przez 15 minut.
  4. Kiedy warzywa się gotują dokładnie myjemy i siekamy pieczarki.
  5. Masło rozgrzewamy na średnim ogniu w kolejnym garnku.
  6. Wrzucamy pieczarki i gałązki tymianku.
  7. Grzyby smażymy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  8. 1/3 pieczarek odkładamy na bok. Pozostałe przekładamy na jedną stronę garnka.
  9. Pustą część garnka posypujemy mąką, czekamy aż zacznie robić się lekko złota.
  10. Powoli, kubek po kubku zaczynamy dodawać gotujący się bulion, stale mieszając. Powinniśmy dodać tyle bulionu żeby przykryć pieczarki całkowicie, ale zupa nie powinna być też za gęsta.
  11. Pieczarkową gotujemy przez kolejne 2-3 minuty, potem usuwamy gałązki tymianku.
  12. Mieszankę pieczarek z bulionem przekładamy do pozostałego bulionu z warzywami i dobrze mieszamy.
  13. Dodajemy mleko i serek topiony, jeszcze raz mieszamy.
  14. Zupę zdejmujemy z ognia. Za pomocą blendera ręcznego wszystkie składniki miksujemy.
  15. Zupę pieczarkową stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy przez 2-3 minuty. Pilnujmy żeby zupa się nie zagotowała.
  16. Dodajemy odłożone wcześniej grzyby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę podajemy na ciepło, posypaną posiekaną zieloną pietruszką. Doskonale smakuje ze świeżym ciemnym chlebem.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc