Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Przepis na pieczarkową z ziemniakami pochodzi ze wschodniej Europy. Pieczarkowa to klasyczna zupa rodzinna, gotowana na ekonomicznych składnikach i podawana jako krem. Bardziej wyrazistego, ostrzejszego smaku dodaje jej sos tabasco i czosnek. Pieczarkową możemy gotować przez cały rok. Trudno jej się oprzeć.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Czas przygotowania: 45 min.
Liczba porcji: 5 porcji
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • ¾ kg pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki wytrawnego sherry
  • ¾ kg ziemniaków
  • 6 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
  • Czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • Sól do smaku

Jak gotujemy pieczarkową z ziemniakami

Przed gotowaniem zupy myjemy pieczarki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.

  1. Z pieczarek obcinamy nóżki, kapelusze drobno siekamy.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy masło na średnim ogniu.
  3. Zwiększamy lekko ogień, dodajemy pieczarki i szczyptę soli. Smażymy ok. 5 minut, aż pieczarki zaczną puszczać płyny i zmieniać kolor na ciemnobrązowy.
  4. W tym samym czasie siekamy cebulę i czosnek. Dodajemy cebulę, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy minutę dłużej.
  5. Dodajemy sherry, gotujemy kolejne 2 minuty cały czas mieszając.
  6. Dodajemy ziemniaki i bulion, lekko zwiększamy ogień. Kiedy zupa zacznie wrzeć, ponownie zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez kolejne 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Zupę dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę, potem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pieczarkową z ziemniakami podajemy na gorąco. Przed samym podaniem doprawiamy każdy talerz ostrym sosem i śmietaną.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc