Kocham Zupy - przepisy

Zupa pomidorowa bez mięsa

To wegańska zupa pomidorowa bez mięsa, z kalafiorem. Kalafior dodaje pomidorowej tekstury i kremowego posmaku, który normalne uzyskalibyśmy za pomocą śmietany. Zupa jest gęsta, lekko ostra w smaku – doskonale rozgrzeje w chłodniejszy dzień. Całość jest bardzo prosta do przygotowania.

Zupa pomidorowa bez mięsa

Czas przygotowania: 55 min.
Liczba porcji: 6 porcji
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 1 mały kalafior
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 szczypta płatków chili
  • ½ łyżeczki soli morskiej lub więcej do smaku
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • ½ szklanki wody (lub więcej jeśli zupa wydaje się za gęsta)

Jak przygotować zupę pomidorową bez mięsa

Przed gotowaniem zupy dzielimy kalafior na kwiaty i drobno siekamy.

  1. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Dodajemy czosnek i cebulę – smażymy przez 3-4 minuty.
  3. Dodajemy czerwoną paprykę, smażymy przez kolejne 2 minuty.
  4. Dodajemy pomidory, kalafior, oregano, bazylię i płatki chili – wszystko dokładnie mieszamy. Lekko zwiększamy ogień.
  5. Kiedy zupa zacznie wrzeć zmniejszamy ponownie ogień. Garnek przykrywamy i zupę gotujemy przez kolejne 25 minut.
  6. Garnek zdejmujemy z ognia. Za pomocą ręcznego blendera wszystko miksujemy.
  7. Dodajemy sól i płatki drożdżowe, mieszamy.
  8. Zupę stawiamy na małym ogniu, wlewamy wodę. Gotujemy przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta możemy dodać więcej wody.
  9. Pomidorową przelewamy do miseczek i podajemy.

Pomidorowa bez mięsa świetnie smakuje skropiona oliwą i przyozdobiona świeżą bazylią. Bardzo dobrze się komponuje z grillowanym serem.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc