Kocham Zupy - przepisy

Zupa pomidorowa na rosole

Zupa pomidorowa na rosole

Zupa pomidorowa gotowana na rosole ma głębszy, bardziej esencjonalny smak. W tej wersji przygotowujemy ją w wolnowarze. To meksykańska pomidorowa z tortillą pszenną, bardzo ostra w smaku. Musimy poświęcić jej więcej czasu, ale warto. Ma wyjątkowy smak!

Zupa pomidorowa na rosole

Czas przygotowania: 260 min.
Liczba porcji: 8 porcji
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 250 ml rosołu drobiowego lub wołowego
  • 3 szklanki ugotowanego kurczaka
  • 2 szklanki kukurydzy
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka drobno posiekanej zielonej papryczki chili
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 4 tortille

Jak ugotować zupę pomidorową na rosole

Przed gotowaniem zupy kroimy kurczaka w ok. 2 cm kawałki.

  1. W wolnowarze łączymy wszystkie składniki poza tortillami, wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Zamykamy i włączamy wolnowar.
  3. Zupę gotujemy w trybie “low” przez 4 godziny.
  4. W tym samym czasie tortille rozkładamy na formie do pieczenia.
  5. Tortille wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 5 minut.
  6. Tortille przekładamy na drugą stronę, pieczemy przez kolejne 5 minut.
  7. Wyjmujemy tortille z piekarnika. Kiedy lekko wystygną kroimy je na ok. 1 cm paski.
  8. Kiedy zupa będzie gotowa otwieramy wolnowar i wyjmujemy listek laurowy.
  9. Zupę rozlewamy do talerzy, każdy dekorujemy paskami z tortilli.

Zupę podajemy natychmiast po ugotowaniu. Każdą porcję możemy dodatkowo posypać świeżo startym parmezanem.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc