Kocham Zupy - przepisy

Zupa porowa z klopsikami

Zupa porowa z klopsikami

Klasyczna zupa porowa „ożywiona” energetycznym imbirem i ziarenkami kminku. Małe, smakowite klopsiki z pewnością posmakują dzieciom.  To zdrowa, pełna witamin warzywna zupa, idealna jako obiad lub ciepła kolacja. Nasyci i rozgrzeje.

Zupa porowa z klopsikami

Czas przygotowania: 45 min.
Liczba porcji: 4 porcje
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 400 gramów mielonej wieprzowiny
  • 20 gramów świeżego, startego imbiru
  • ½ łyżeczki ziaren kminku
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 ubite jajko
  • 200 gramów ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duży lub 2 małe pory
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ¼ kapusty włoskiej
  • Sól i czarny pieprz do smaku

Jak zrobić zupę porową z klopsikami

Przed gotowaniem zupy dokładnie myjemy ziemniaki, marchewki i pory. Ziemniaki i marchewki kroimy w drobna kostkę, pory w plasterki. Kapustę rwiemy w palcach na kawałki.

  1. Mięso, imbir, kminek, czosnek i jajko łączymy dobrze w dużej misce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Z powstałej masy formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Mięsa powinno wystarczyć na ok. 24 klopsiki. Klopsiki odkładamy na bok.
  3. Bulion wlewamy do dużego garnka i stawiamy na dużym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy ziemniaki, marchewki i pory – wszystko gotujemy przez ok. 5 minut.
  4. Dodajemy klopsiki, czekamy kolejne min. 10 minut, aż mięso będzie całkowicie ugotowane.
  5. Zupę zdejmujemy z ognia i podajemy.

Porowa z klopsikami najlepiej smakuje na gorąco, zaraz po ugotowaniu. Można ją podawać z chrupiącymi grzankami.