Zupa porowa z mięsem mielonym

Zupa porowa z mięsem mielonym

To gęsta i treściwa zupa. Wystarczy jedna mała miseczka, żeby się nasycić. Główne role grają tu por, mięso mielone i ser. Całość domykają aromatyczne przyprawy. Zupa porowa jest lekko ostra, lekko słona w smaku. Rozgrzewa, więc świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Czas przygotowania: 40 min.
Liczba porcji: 6 porcji
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 300 gramów mielonej wieprzowiny
  • 200 gramów mielonej wołowiny
  • 3 pory
  • 200 gramów śmietany crème fraiche
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku
  • 250 gramów serka topionego

Jak zrobić zupę porową z mięsem mielonym

Przed gotowaniem zupy myjemy dokładnie pory i kroimy w krążki.

  1. Masło rozgrzewamy w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Dodajemy mięso mielone, mieszamy. Mięso smażymy ok. 5 minut, aż zacznie zmieniać kolor na brązowy.
  3. Dodajemy pory, mieszamy. Całość gotujemy kolejne 5 minut.
  4. Dodajemy pozostałe składniki (poza serkiem topionym), dobrze mieszamy. Całość gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu.
  5. Dodajemy serek topiony, mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, potem podajemy.

Porową z mięsem mielonym podajemy natychmiast po ugotowaniu. Świetnie smakuje ze świeżą bagietką.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc