Zupa porowa z pulpecikami

Zupa porowa z pulpecikami

Porowa z pulpecikami to klasyczne zimowe danie dla całej rodziny. To gęsta, sycąca zupa, w której główne role grają pory, kasza i drobiowe pulpeciki. Te ostatnie możemy przygotować wcześniej a potem rozmrozić podczas gotowania zupy. Porowa jest wyrazista, mocno rozgrzewająca, może  stanowić samodzielny obiad.

Zupa porowa z pulpecikami

Czas przygotowania: 85 min.
Liczba porcji: 10 porcji
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 1 łyżka nieosolonego masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 pory
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 250 gramów posiekanych pieczarek
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ¼ szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 8 szklanek bulionu drobiowego
  • 500 gramów mięsa mielonego drobiowego
  • ½ szklanki startego sera parmezan
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • ¾ szklanki posiekanej pietruszki
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku

Jak ugotować zupę porową z pulpecikami

Przed gotowaniem zupy drobno siekamy pory.

  1. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło i 2 łyżki oliwy.
  2. Dodajemy pory i czosnek, przysmażamy przez 5 minut.
  3. Dodajemy pieczarki, smażymy kolejne 5 minut, często mieszając.
  4. Dodajemy 2 łyżki przecieru, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 4 minuty.
  5. Dodajemy kaszę i bulion, wszystko dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień.
  6. Kiedy zupa zacznie wrzeć ponownie zmniejszamy ogień. Garnek przykrywamy, zupę gotujemy przez kolejne 45 minut.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C, blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą.
  8. W dużej misce łączymy mięso mielone, ser, bułkę tartą, 2 łyżki posiekanej pietruszki i pozostały przecier. Dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu, jeszcze raz mieszamy.
  9. Za pomocą dwóch łyżeczek (masa będzie się lepić) formujemy małe pulpeciki i przekładamy na blachę do pieczenia.
  10. Blachę wkładamy do piekarnika. Pulpeciki pieczemy przez 10-12 minut.
  11. Pulpeciki wyjmujemy z piekarnika i delikatnie przekładamy do zupy. Jeśli całość jest zbyt gęsta możemy dodać więcej bulionu.
  12. Zupę podgrzewamy przez 5-7 minut. Minutę przed końcem gotowania dodajemy pozostałą pietruszkę.
  13. Porową doprawiamy do smaku solą i pieprzem, potem podajemy!

Porowa świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc