Kocham Zupy - przepisy

Zupa porowa z serkiem topionym

Zupa porowa z serkiem topionym

Przepis na tę zupę pochodzi ze Skandynawii. Surowy klimat sprawia, że rozgrzewające, sycące zupy są tutaj szczególnie popularne. Tej zupie porowej treści dodaje szynka i serek topiony. Ta pozornie dziwna kombinacja daje lekko słodką zupę, doskonałą na przedłużającą się zimę. Jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna!

Zupa porowa z serkiem topionym

Czas przygotowania: 40 min.
Liczba porcji: 4 porcje
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 7 porów
  • 2 cebule
  • 8 łyżek masła
  • 200 gramów serka topionego
  • 3 grube plastry szynki
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku

Jak zrobić zupę porową z serkiem topionym

Przed gotowaniem zupy oczyszczamy i drobno siekamy pory. Szynkę kroimy w grubszą kostkę.

  1. Masło rozgrzewamy w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Dodajemy pory i cebulę, podsmażamy 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. W tym samym czasie na osobnym palniku podgrzewamy na średnim ogniu bulion.
  4. Gorącym bulionem zalewamy pory z cebulą, wszystko dokładnie mieszamy. Lekko zmniejszamy ogień. Zupę gotujemy pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
  5. Zmniejszamy ogień do małego, dodajemy serek topiony, wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
  6. Kiedy serek się rozpuści dodajemy śmietanę, jeszcze raz mieszamy.
  7. Dodajemy szynkę, ponownie mieszamy.
  8. Zupę zdejmujemy z ognia i natychmiast podajemy!

Porowa z serkiem świetnie smakuje posypana dodatkowo startym żółtym serem.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc