Przepis na tę zupę pochodzi z Gabonu. Mieszkańcy Gabonu do jej gotowania wykorzystują nie tylko karpia, ale często dodają też owoce morza, takie jak ośmiornice, małże czy krewetki. Zupę rybną można ugotować na filetach z karpia, w ten sposób zminimalizujemy ryzyko pozostawienia ości. Zupa rybna jest ostra w smaku.
Zupa rybna z karpia
Czas przygotowania: ok. 40 min.
Liczba porcji: 4 porcje
Typ posiłku: obiad/lunch
Składniki:
- 1 kg karpia
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 6 kawałków okry (ok. 2 cm każdy)
- 1 pęczek szczawiu
- 5 bakłażanów afrykańskich
- 2 zielone papryki
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 2 zielone cytryny
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju palmowego
Jak przygotować zupę rybną z karpia
Przed gotowaniem zupy dokładnie myjemy i suszymy okrę oraz szczaw.
- Drobno siekamy papryki, szczaw, czosnek i cebulę.
- Pomidory i bakłażany kroimy w ćwiartki.
- Rybę oczyszczamy z ości, potem nacieramy cytryną.
- Rybę i warzywa wkładamy do garnka, polewamy wodą, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, potem spryskujemy olejem palmowym.
- Garnek stawiamy na małym ogniu, gotujemy 20-25 minut. Kiedy ryba zacznie się rozpadać zupę podajemy.
W swojej ojczyźnie zupa podawana jest z maniokiem. My polecamy do niej świeże pieczywo, które zrównoważy ostrość zupy.