Kocham Zupy - przepisy

Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia

Przepis na tę zupę pochodzi z Gabonu. Mieszkańcy Gabonu do jej gotowania wykorzystują nie tylko karpia, ale często dodają też owoce morza, takie jak ośmiornice, małże czy krewetki. Zupę rybną można ugotować na filetach z karpia, w ten sposób zminimalizujemy ryzyko pozostawienia ości. Zupa rybna jest ostra w smaku.

Zupa rybna z karpia

Czas przygotowania: ok. 40 min.
Liczba porcji: 4 porcje
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 6 kawałków okry (ok. 2 cm każdy)
  • 1 pęczek szczawiu
  • 5 bakłażanów afrykańskich
  • 2 zielone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 zielone cytryny
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju palmowego

Jak przygotować zupę rybną z karpia

Przed gotowaniem zupy dokładnie myjemy i suszymy okrę oraz szczaw.

  1. Drobno siekamy papryki, szczaw, czosnek i cebulę.
  2. Pomidory i bakłażany kroimy w ćwiartki.
  3. Rybę oczyszczamy z ości, potem nacieramy cytryną.
  4. Rybę i warzywa wkładamy do garnka, polewamy wodą, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, potem spryskujemy olejem palmowym.
  5. Garnek stawiamy na małym ogniu, gotujemy 20-25 minut. Kiedy ryba zacznie się rozpadać zupę podajemy.

W swojej ojczyźnie zupa podawana jest z maniokiem. My polecamy do niej świeże pieczywo, które zrównoważy ostrość zupy.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc