Kocham Zupy - przepisy

Zupa rybna z pstrąga

Zupa rybna z pstrąga

To zupa rybna, którą przygotowujemy na filetach z pstrąga. Jest lekko ostra dzięki tabasco, przyprawy zapewnią jej niepowtarzalny aromat. To lekka, ale sycąca zupa rybna, którą przygotujemy nawet w pół godziny.

Zupa rybna z pstrąga

Czas przygotowania: 30 min.
Liczba porcji: 4 porcje
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki posiekanej pietruszki
  • 1 posiekany w kostkę pomidor
  • 2 łyżeczki puree z pomidora
  • 220 ml bulionu rybnego
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 kg filetów z pstrąga
  • Szczypta mielonego oregano
  • Szczypta mielonego tymianku
  • 1/8 łyżeczki sosu Tabasco
  • Czarny pieprz do smaku
  • Sól do smaku

Jak zrobić zupę rybną z pstrąga

Przed gotowaniem zupy kroimy filety rybne w 2-3 cm kawałki.

  1. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Dodajemy cebulę, smażymy przez 4 minuty.
  3. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę.
  4. Dodajemy pietruszkę, smażymy kolejne 2 minuty.
  5. Dodajemy pomidory i puree z pomidora, wszystko mieszamy i smażymy przez kolejne 10 minut.
  6. Dodajemy bulion, białe wino i pokrojone filety rybne. Zupę gotujemy przez kolejne 3-5 minut, aż ryba zacznie się rozpadać.
  7. Dodajemy tabasco, tymianek i oregano, delikatnie mieszamy.
  8. Zupę przelewamy do miseczek i podajemy.

Zupa rybna z pstrąga świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc