Kocham Zupy - przepisy

Zupa serowa z mięsem mielonym

Zupa serowa z mięsem mielonym

Przepis na tę zupę pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Amerykanie lubią połączenie żółtego sera z mięsem mielonym, nic więc dziwnego że ta kombinacja odnalazła się też w zupie. Ta serowa jest sycąca, dość kaloryczna (jedna porcja to ok. 450 kalorii), z łatwością może stanowić samodzielny obiad. Wystarczy jedna mała miseczka, żeby aspokoić nawet największy głód.

Zupa serowa z mięsem mielonym

Czas przygotowania: ok. 60 min.
Liczba porcji: 8 porcji
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • ½ kg mielonej wołowiny
  • 4 łyżki masła
  • ¾ szklanki posiekanej cebuli
  • ¾ szklanki startej marchewki
  • ¾ szklanki selera pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 4 szklanki ziemniaków
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • ¼ szklanki mąki
  • 450 gramów pokrojonego w kostkę sera pasteryzowanego Velveeta
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ szklanki śmietany 18 proc.

Jak przygotować zupę serową z mięsem mielonym

Przed gotowaniem zupy obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę.

  1. Duży garnek stawiamy na średnim ogniu.
  2. Dodajemy mięso mielone, przysmażamy przez kilka minut aż zmieni kolor na brązowy.
  3. Mięso odsączamy i odstawiamy na bok.
  4. W tym samym garnku rozgrzewamy jedną łyżkę masła. Dodajemy cebulę, marchewki, selera, pietruszkę, wszystko mieszamy. Warzywa smażymy przez 10 minut.
  5. Dodajemy ziemniaki, przysmażone wcześniej mięso i bulion.
  6. Lekko zwiększamy ogień, czekamy aż zupa zacznie wrzeć.
  7. Zmniejszamy ogień do małego, gotujemy pod przykryciem 10-12 minut, aż ziemniaki będą ugotowane.
  8. W tym samym czasie w nowym, małym garnku rozgrzewamy pozostałe masło.
  9. Dodajemy mąkę, smażymy 3-5 minut cały czas mieszając, aż na powierzchni zaczną pojawiać się małe bąbelki.
  10. Przysmażoną mąkę dodajemy do gotującej się zupy i wszystko mieszamy. Zwiększamy ogień do średniego.
  11. Kiedy zupa zacznie wrzeć, gotujemy kolejne 2 minuty, stale mieszając.
  12. Zmniejszamy ogień do małego. Dodajemy ser, mleko, sól i pieprz – gotujemy, cały czas mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści.
  13. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i jeszcze raz mieszamy.

Serowa z wołowiną najlepiej smakuje na gorąco. Podawajmy ją z grzankami czosnkowymi.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc