Kocham Zupy - przepisy

Zupa śledziowa z mleczem

Zupa śledziowa z mleczem

Czas przygotowania: 15 min.
Liczba porcji: 4         
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 1 drobno posiekana cebula
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 płaty śledziowe z mleczem

Jak zrobić zupę śledziową

Przed gotowaniem zupy namoczmy śledzie w wodzie przez 2-3 godziny, w połowie czasu wymieniając wodę.

  1. Mleko, wodę i cebulę wkładamy do garnka.
  2. Garnek stawiamy na mały ogień, gotujemy przez 10 minut.
  3. Śledzie kroimy na małe kawałki i dodajemy do zupy.
  4. Lekko zwiększamy ogień, czekamy aż zupa zacznie lekko wrzeć.
  5. Garnek zdejmujemy z ognia i podajemy zupę.

Śledziową należy zjeść od razu, nie nadaje się do odgrzewania. Zupa dobrze smakuje ze świeżym pieczywem.

www.profi.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc