Zupa szczawiowa z ziemniakami

Zupa szczawiowa z ziemniakami

Czas przygotowania: 30 – 40 min.
Liczba porcji: 2 – 3
Typ posiłku: obiad.

Składniki:

  • 2 szklanki obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 3 szklanki liści szczawiu
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • Sól do smaku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Jak ugotować zupę szczawiową?

Przed gotowaniem dokładnie umyjmy szczaw pod zimną wodą, osuszmy i drobno posiekajmy.

  1. W dużym garnku, na małym ogniu rozgrzewamy masło.
  2. Dodajemy ziemniaki i tymianek, podsmażamy aż zaczną robić się brązowe.
  3. W połowie przysmażania do garnka przeciskamy przez praskę czosnek.
  4. Ziemniaki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli ziemniaki się sklejają, możemy dodać do garnka 1-2 łyżki wody.
  5. Dodajemy szczaw. Gotujemy aż liście szczawiu zaczną więdnąć.
  6. Do garnka wlewamy bulion. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  7. Zmniejszamy ogień do małego, gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie zupa przybrać kremowej konsystencji.
  8. Szczawiową doprawiamy do smaku solą i pieprzem, potem podajemy!

Szczawiowa najlepiej smakuje na gorąco. Każdy talerz możemy udekorować odrobiną śmietany lub posypać posiekanym szczypiorkiem.

www.profi.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc