Kocham Zupy - przepisy

Zupa szpinakowa z makaronem

Zupa szpinakowa z makaronem

Przepis na tę zupę pochodzi z Włoch. Możemy ugotować ją z makaronem spaghetti czy bardziej drobnymi świderkami. Jedna porcja zupy ma ok. 210 kalorii, 9 gramów błonnika, 10 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu.

Zupa szpinakowa z makaronem

Czas przygotowania: ok. 35 min.
Liczba porcji: 4
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 2 szklanki makaronu
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka fasoli czerwonej kidney
  • 1 puszka pomidorów
  • przyprawa włoska do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • 4 szklanki liści świeżego szpinaku
  • woda

Jak gotujemy zupę szpinakową z makaronem

Przed gotowaniem zupy płuczemy fasolę w zimnej wodzie i odsączamy.

  1. Duży garnek osolonej wody zagotowujemy na dużym ogniu.
  2. Dodajemy makaron i gotujemy al dente, minutę mniej niż podaje instrukcja.
  3. Wodę odcedzamy, makaron przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy na bok.
  4. W średniej wielkości garnku zagotowujemy bulion.
  5. Dodajemy fasolę, pomidory, przyprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą włoską. Czekamy aż zupa ponownie zacznie wrzeć.
  6. Dodajemy szpinak, gotujemy przez kolejne 2 minuty, aż szpinak zacznie mięknąć.
  7. Makaron rozkładamy po równo w miseczkach, lub talerzach, zalewamy zupą.

Szpinakową podajemy na gorąco. Do każdej porcji możemy dodać przekrojone na pół jajko na twardo.

www.profi.com.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc