Kocham Zupy - przepisy

Zupa tajska z mlekiem kokosowym

Zupa tajska z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania: 65 min
Liczba porcji: 8
Typ posiłku: obiad/ lunch

Składniki:

  • 1 łyżka oleju warzywnego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 drobno posiekana pałka trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1/3 kg posiekanych grzybów shiitake
  • ¾ kg oczyszczonych krewetek
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Sól do smaku

Jak przygotować zupę tajską z mlekiem kokosowym

Tajską zupę musimy zjeść w całości. Nie nadaje się do mrożenia i odgrzewania, dlatego jeśli w domu jest mniej osób, przed gotowaniem zmniejszmy proporcje.

  1. Olej rozgrzewamy w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Dodajemy imbir, trawę cytrynową i pastę curry, gotujemy przez kolejną minutę.
  3. Powoli wlewamy bulion, cały czas mieszając.
  4. Dodajemy sos rybny i brązowy cukier, gotujemy przez kolejne 15 minut.
  5. Dodajemy mleczko kokosowe i grzyby, gotujemy przez 5 minut, cały czas mieszając.
  6. Dodajemy krewetki, gotujemy przez 5 kolejnych minut.
  7. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku.

Zupę podajemy na gorąco, każdy talerz dekorujemy garścią kolendry. Tajska najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu.

www.profi.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc