Kocham Zupy - przepisy

Zupa z awokado

Zupa z awokado

Przepis na tę zupę z awokado pochodzi z kolorowej Kolumbii. Crema de Aguacate (czyli po prostu krem z awokado) to gęsta kremowa zupa, którą podajemy na ciepło, najlepiej udekorowaną kolendrą. Tradycyjnie jest gotowana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolimy wegetariańską wersję zróbmy ją na bulionie warzywnym. Zupa z awokado jest gęsta, aromatyczna, słodko-kwaśna, idealna na lekki lunch czy przystawkę do obiadu.

Zupa z awokado

Czas przygotowania: ok. 30 min.
Liczba porcji: 5 porcji
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • Sól i czarny pieprz do smaku

Jak zrobić zupę krem awokado

Przed gotowaniem zupy obieramy awokado, usuwamy pestki i rozgniatamy miąższ widelcem.

  1. Masło rozpuszczamy w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Dodajemy cebulę, przysmażamy przez ok. 3 minuty.
  3. Dodajemy czosnek, mieszamy i smażymy kolejne 30 sekund.
  4. Dodajemy bulion, sok z limonki i awokado – wszystko mieszamy.
  5. Zmniejszamy ogień do małego, zupę gotujemy przez kolejne 7 minut, potem zdejmujemy z ognia.
  6. Wszystkie składniki miksujemy domowym blenderem.
  7. Dodajemy kremówkę, kminek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Zupę podgrzewamy na średnim ogniu przez 5 min.

Zupa z awokado najlepiej smakuje na ciepło. Każdą miseczkę udekorujmy garścią świeżej kolendry. Zupa świetnie komponuje się ze smażonymi krewetkami.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc