Kocham Zupy - przepisy

Zupa z czerwonej kapusty

Gęsta, słodka, a jednocześnie lekko kwaskowata zupa jest niezmiernie zdrowym posiłkiem.

Słodka, kwaśna, zdrowa

Zupa znana jest we wschodniej Europie. Trochę przypomina barszcz, ale zamiast buraków dajemy do niej czerwoną kapustę. Jest też zdecydowanie bardziej aromatyczna, przepełniona przyprawami. Rodzynki i ziarna zapewniają różne tekstury. Jest lekko słodzona, a słodycz przełamana jest jabłkami. Zupę podajemy gorącą, tradycyjnie z ziemniakami lub piwem. Jest nietrudna do wykonania, wymaga niewielkiej liczby składników.

Przepis na zupę z czerwonej kapusty

Składniki: 2 łyżki masła, 1 drobno posiekana cebula, 1 oczyszczone jabłko, pokrojone w paski, 3 szklanki posiekanej czerwonej kapusty, 4 szklanki wołowego lub drobiowego bulionu, ½ szklanki octu cydrowego, ¼ szklanki brązowego cukru, ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ¼ łyżeczki ziaren selera, 1/3 szklanki rodzynek, ¼ szklanki gęstego przecieru jabłkowego. Do przybrania: śmietana lub skórka z jabłka.

Jak gotujemy zupę z czerwonej kapusty: Duży garnek stawiamy na średni gaz. Rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłko i cebulę, smażymy, aż będą miękkie. Dodajemy kapustę, gotujemy przez kolejne 5 minut. Wlewamy bullion, zwiększamy gaz i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ponownie gaz, dodajemy cukier, sól, pieprz, ziarna selera i rodzynki. Gotujemy na średnim ogniu przez godzinę. Następnie dodajemy gęsty przecier jabłkowy. Kiedy zupa będzie gotowa do podania, nalewamy ją do talerzy lub miseczek. Każdą z nich dekorujemy opcjonalnie śmietaną.

Fot. Shutterstock