Kocham Zupy - przepisy

Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty

Czas przygotowania: 40 min.
Liczba porcji: 4         
Typ posiłku: lunch/obiad

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/3 pora
  • 1/3 selera
  • ½ główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól do smaku

Jak ugotować zupę z młodej kapusty

Przed gotowaniem zupy zetrzyjmy na tarce marchewkę, pietruszkę i selera, pora pokrójmy w małą kostkę a kapustę drobno poszatkujmy.

  1. Wodę wlewamy do garnka i stawiamy na duży ogień.
  2. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i listki laurowe, czekamy 2-3 minuty.
  3. Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej warzywa, zmniejszamy ogień do małego.
  4. Zupę gotujemy przez 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. W tym samym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni na małym ogniu.
  6. Siekamy drobno cebulę i wrzucamy ją na patelnię, smażymy przez 2-3 minuty.
  7. Przysmażoną cebulę dodajemy do gotującej się zupy.
  8. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i dodajemy do zupy.
  9. Zupę z młodej kapusty gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, potem podajemy.

Zupa z młodej kapusty powinna być podawana na ciepło. Świetnie smakuje z posiekanym świeżym koperkiem.

www.profi.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc