Zupa z pęczakiem

Zupa z pęczakiem

To gęsta, zdrowa zupa gotowana na pęczaku. Jej wartości powinni docenić wszyscy borykający się ze zbyt wysokim cholesterolem. Pęczak jest dodatkowo bogaty w mangan, selen i witaminy z grupy B. Zupa z pęczakiem jest gęsta, aromatyczna, można w niej wyczuć różne tekstury. To idealne comfort food na gorsze dni.

Zupa z pęczakiem

Czas przygotowania: 95 min.
Liczba porcji: 8 porcji
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 1 drobno posiekana marchewka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 drobno posiekane pałki selera naciowego
  • 1/2 drobno posiekanego pora
  • 1 drobno posiekana brukiew
  • 2 listki laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • ½ szklanki kaszy pęczak
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 6 obranych, pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1/8 drobno posiekanej kapusty
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ szklanki grochu
  • 6 blanszowanych, pokrojonych w ćwiartki brukselek
  • 1 posiekany pęczek pietruszki
  • Mielony czarny pieprz do smaku
  • 10 (obranych, w całości) cebulek dymek

Jak zrobić zupę z pęczakiem?

Przed gotowaniem zupy przygotowujemy pęczak. Kaszę gotujemy w we wrzącej wodzie przez ok. 25 minut, potem odsączamy.

  1. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku na małym ogniu.
  2. Dodajemy marchewki, cebulę, pora i selera, mieszamy i przysmażamy przez 3-4 minuty.
  3. Dodajemy brukiew, listki laurowe i tymianek – wszystko mieszamy.
  4. Dodajemy kaszę pęczak, wlewamy bulion, zupę ponownie mieszamy, potem doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.
  5. Lekko zwiększamy ogień. Kiedy zupa zacznie wrzeć dodajemy pomidory. Całość gotujemy przez kolejne 10 minut. Cztery minuty przed końcem gotowania wrzucamy kapustę i ponownie wszystko mieszamy.
  6. Z zupy wyjmujemy listki laurowe, dodajemy sherry.
  7. W talerzach rozkładamy po równo brukselkę i cebulki dymki, potem zalewamy gorącą zupą.
  8. Każdy talerz dekorujemy parmezanem i świeżą pietruszką.

Zupę z pęczakiem możemy podawać jeszcze ze świeżym pieczywem.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc