Kocham Zupy - przepisy

Zupa z rzepy

Rzepa, kuzynka rzodkiewki, zawiera mnóstwo witamin: C, A, B, ponadto potas, żelazo, magnez, cynk i wapń. Ostry smak zawdzięcza siarce. Dzięki tak bogatemu składowi wzmacnia włosy i paznokcie, pomaga walczyć z trądzikiem. Świetne są z niej surówki, a także i zupa. Niegdyś jadana często przez polskich chłopów, dzisiaj odeszła w zapomnienie. Warto jednak ją sobie przypomnieć, bo zupa z rzepy to bardzo zdrowe danie.

PRZEPIS NA ZUPĘ Z RZEPY

Składniki: pół litra bulionu warzywnego, 3 łyżki masła, 2 ziemniaki, 2 białe rzepy, 2 łyżki śmietany kremówki, 1 biała cebula, 1 marchewka średniej wielkości, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, natka zielonej pietruszki, sól, pieprz

Jak przygotować zupę z rzepy: Myjemy warzywa. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Obieramy rzepę i ścieramy ją drobno na tarce. Siekamy obraną cebulę i szkliwimy ją w rondlu na maśle. Dodajemy rzepę, gałkę muszkatołową i smażymy przez około 40 sekund na średnim ogniu. Dolewamy bulion, pokrojone ziemniaki, marchew, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy, aż składniki będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę, starannie mieszamy. Zupa gotowa. Podajemy ją w głębokich miseczkach z dodatkiem listków zielonej pietruszki. 

Fot. Shutterstock