Kocham Zupy - przepisy

Zupa z soczewicy czerwonej

Zupa z soczewicy czerwonej

Czas przygotowania: 45 min.
Liczba porcji: 4.
Typ posiłku: obiad.

Składniki

•3 łyżki oliwy z oliwek
•1 drobno posiekana cebula
•2 drobno posiekane ząbki czosnku
•3 łyżki przecieru pomidorowego
•1 łyżeczka mielonego kminu
•¼ łyżeczki soli koszernej lub więcej do smaku
•¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego
•1 szczypta pieprzu cayenne lub więcej do smaku
•1 litr warzywnego lub drobiowego bulionu
•2 szklanki wody
•1 szklanka czerwonej soczewicy
•1 duża, drobno posiekana marchewka
•Sok z ½ cytryny
•3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Jak ugotować zupę z soczewicy czerwonej

Pamiętajmy, że soczewicy czerwonej nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Wystarczy jedynie przepłukać ją pod zimną wodą.

1.W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, tak długo aż zacznie skwierczeć.
2.Dodajemy cebulę i czosnek, przysmażamy przez ok. 4 minuty, aż cebula zacznie zmieniać kolor na złocisty.
3.Dodajemy przecier pomidorowy, kmin, sól, czarny pieprz i pieprz cayenne – wszystko mieszamy i przysmażamy przez ok. 2 minuty.
4.Dodajemy bulion, wodę, soczewicę i marchewkę.
5.Lekko zwiększamy ogień; kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejszamy go ponownie do średniego.
6.Garnek częściowo przykrywamy, zupę gotujemy przez 30 minut, aż soczewica będzie miękka.
7.Zupę próbujemy i doprawiamy do smaku, potem garnek zdejmujemy z ognia.
8.Połowę przelewamy do pojemnika domowego robota kuchennego i miksujemy. Zmiksowaną zupę przelewamy z powrotem do garnka.
9.Podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy sok z cytryny i kolendrę.

Zupę podajemy na gorąco. Na stole stawiamy oliwę z oliwek i czarny pieprz, tak aby każdy z gości mógł samodzielnie doprawić ten krem z soczewicy.

www.profi.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc