Kocham Zupy - przepisy

Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 3 Typ posiłku: obiad.

Składniki:

  • 100 gramów czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 pory, obrane i drobno posiekane

Jak zrobić zupę z mleczkiem kokosowym

Pamiętajmy, że soczewicy czerwonej nie trzeba namaczać. Przed gotowaniem zupy wystarczy tylko przepłukać ją zimną wodą.

  1. Soczewicę wrzucamy do dużego garnka, razem z kurkumą, imbirem i czosnkiem.
  2. Składniki zalewamy bulionem, garnek przykrywamy.
  3. Zupę stawiamy na małym ogniu, gotujemy przez 15 minut, aż soczewica będzie miękka.
  4. Dodajemy mleczko kokosowe i pory, garnek ponownie przykrywamy.
  5. Zupę gotujemy przez kolejne 10 minut.
  6. Zupę przelewamy do miseczek i natychmiast podajemy.

Zupę z soczewicy z mlekiem kokosowym podajemy na gorąco, obok stawiając ćwiartki z limonki. Każdy z gości powinien wycisnąć do zupy tyle soku, ile chce.

www.profi.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc