Kocham Zupy - przepisy

Zupa z soczewicy zielonej

Zupa z soczewicy zielonej

Czas przygotowania: 50 min.
Liczba porcji: 6         
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 5 łyżek nieosolonego masła
  • 1 duża cebula
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki czerwonych płatków chili
  • 5 – 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 ½ szklanki zielonej soczewicy
  • ¾ łyżeczki soli morskiej (lub więcej do smaku)
  • 1 łyżka curry madras
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • 1 posiekany pęczek zielonej

Jak gotujemy zupę z zielonej soczewicy

Przed gotowaniem zupy płuczemy soczewicę w zimnej wodzie, drobno siekamy cebulę i czosnek.

  1. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła na średnim ogniu.
  2. Dodajemy czosnek, cebulę, płatki chili, lekko mieszamy.
  3. Warzywa przysmażamy przez 2-3 minuty, aż cebula zacznie robić się miękka.
  4. Dodajemy bulion, soczewicę zieloną i ½ łyżeczki soli morskiej.
  5. Zmniejszamy ogień do małego, garnek przykrywamy. Zupę gotujemy przez 30 minut.
  6. W tym samym czasie, w osobnym garnku rozgrzewamy na pozostałym ogniu pozostałe masło przez 3 – 5 minut, aż masło zacznie brązowieć.
  7. Dodajemy curry madras, gotujemy stale mieszając przez 30 sekund.
  8. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
  9. Po upływie czasu garnek z zupą zdejmujemy z ognia.
  10. Dodajemy mleczko kokosowe i pozostałą sól.
  11. Za pomocą blendera ręcznego całą zupę miksujemy. Jeśli jest za gęsta możemy dodać więcej wody.
  12. Dodajemy pół rozpuszczonego masła z curry, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą.
  13. Zupę przelewamy do podgrzanych miseczek. Każdą z nich dekorujemy pozostałym masłem z curry.

Zupę z zielonej soczewicy podajemy na ciepło. Dodatkowej tekstury i smaku mogą dodać do niej krutony serowe.

 

www.profi.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc