Zupa ze słodkich ziemniaków

Zupa ze słodkich ziemniaków

Autorem tej zupy jest podobno niejaki Zach Wiliams, amerykański marynarz, muzyk i kucharz z zamiłowania. Jak wieść głosi, kiedyś podczas wykonywania nocnej służby bardzo zgłodniał, ale zawartość lodówki na statku nie zachęcała. Williams postanowił użyć wszystkiego co miał pod ręką, tworząc szybką zupę ziemniaczaną. To słodko – ostro – kwaśna zupa krem, którą możemy przygotować już z kilku składników.

Zupa ze słodkich ziemniaków

Czas przygotowania: ok. 45 min.
Liczba porcji: 6-8 porcje
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili lub jalapeno
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 duże słodkie ziemniaki
  • 3-4 gałązek świeżego tymianku
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • Sok z 1 cytryny

Jak zrobić zupę ze słodkich ziemniaków

Przed gotowaniem siekamy drobno papryczkę chili i cebule, ziemniaki obieramy.

  1. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu.
  2. Wrzucamy cebule, przysmażamy aż zacznie zmieniać kolor na złoty.
  3. Dodajemy papryczkę, wszystko mieszamy.
  4. Ostrożnie wlewamy bulion, lekko zwiększamy ogień.
  5. Kiedy zupa zacznie wrzeć dodajemy ziemniaki i tymianek.
  6. Czekamy aż zupa zacznie znowu wrzeć, potem zmniejszamy ponownie ogień.
  7. Zupę gotujemy kolejne 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
  8. Kiedy ziemniaki będą ugotowane (powinien wchodzić w nie gładko nóż) zdejmujemy garnek z ognia.
  9. Wszystkie składniki miksujemy blenderem ręcznym, potem doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
  10. Zupę podgrzewamy przez kilka minut na średnim ogniu. Przed samym podaniem dodajemy sok z cytryny.

Zupa ziemniaczana dobrze smakuje na gorąco lub na ciepło, świetnie smakuje udekorowana startą skórką z cytryny.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc