Kocham Zupy - przepisy

Zuppa di lenticchie, włoska zupa z soczewicą

Soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Kiedyś uznawana była za pożywienie dla ubogich, dzisiaj jadana jest na całym świecie. Na jej podstawie powstała ta pożywna, prosta do ugotowania zupa.

Starożytna soczewica

Soczewicę uprawiano już na polskich ziemiach w neolicie. Stanowiła podstawę wyżywienia w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Ma doskonałe działanie na organizm człowieka. Jest bogata w błonnik, magnez i fosfor. Zupa z soczewicą jest bardzo pożywna; z powodzeniem można ją jeść jako samodzielny posiłek. Jest doskonała dla wegetarian, chociaż w niektórych wersjach znajdziemy kurczaka, wieprzowinę lub kiełbasę. Jadana jest na całym świecie. Niemcy jedzą Linsensuppe z dodatkiem boczku i parówek, Francuzi soupe aux lentilles. Grecy zajadają się fakis z octem winnym, Turcy mercimek çorbasi z papryką i kminkiem. Dzisiaj przedstawiamy wam jej włoską wersję, zuppa di lenticchie. Jest bardzo prosta do zrobienia.

Przepis na zuppa di lenticchie

Składniki (4-6 porcji): 3 łyżki oliwy, 1 drobno posiekana cebula, 1 obrana i posiekana marchewka, 2 posiekane pałki selera, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 4 pokrojone w kostkę pomidory, 8 szklanek wody, 2 szklanki soczewicy, 1 gałązka rozmarynu, 1 listek laurowy, ¼ szklanki posiekanej pietruszki, sól i pieprz do smaku.

Jak gotujemy zuppa di lenticchie: W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, marchewkę, seler i czosnek. Podgrzewamy przez kilka minut, aż cebula zacznie zmieniać kolor. Dodajemy pomidory, podgrzewamy przez kolejne 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy resztę składników. Całość doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy ogień i gotujemy przez 25-30 minut, aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem.

Fot: Shutterstock