Odzyskaj Dzień - blog

Pomysły na imprezowe przekąski

 

Pieczone warzywa

Doskonale sprawdzają się jako imprezowe przekąski. Nie są czasochłonne w przygotowaniu, zachwycają smakiem i stanowią element miłego zaskoczenia dla kulinarnych niedowiarków. Możemy upiec praktycznie wszystkie warzywa. Jak przyrządzić te imprezowe przekąski? Oto wskazówki:

– Marchewka, seler, dynia, bataty, ziemniaki, pietruszka i buraki – najlepiej pokroić w grube plastry przed pieczeniem.

– Z kolei paprykę, czosnek, bakłażan czy pieczarki będą smakowały wyśmienicie jeśli zapieczemy je w folii i pozwolimy im wydzielić własny sos.

– Liście szpinaku i jarmużu wystarczy włożyć na ok. 5 minut do rozgrzanego piekarnika i pozwolić by zmiękły.

Przed pieczeniem skroplmy warzywa oliwą z oliwek, poprószmy solą morską i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Opcjonalnie możemy skropić je dodatkowo kilkoma kroplami soku z cytryny. Im twardsze warzywa (np. bataty, ziemniaki, marchew) wydłużamy czas pieczenia – ok. 40-50 minut. Im bardziej miękkie (np. liście szpinaku), tym krócej je pieczemy.

 

Mini kanapeczki

To jedna z najprostszych przystawek do przygotowania. Jak zaskoczyć gości? Sekret tkwi w doborze produktów, z których zostaną wykonane mini kanapeczki. Te imprezowe przekąski staną się przebojem, jeśli zaproponujemy słodko-kwaśną kombinację, np. wyrazisty ser na chrupiącym chlebku z kawałkiem ciemnych winogron lub świeżego ananasa. Pamiętajmy o oryginalnych dodatkach do kanapeczek, np. kandyzowanej czerwonej cebuli, kaparach, marynowanej rzodkwi czy musztardzie francuskiej. Z nimi plaster sera żółtego zyska nowy niepowtarzalny smak.

 

Hummus ze świeżymy warzywami

Danie z ciecierzycy uzupełni przygotowane wcześniej imprezowe przekąski. Hummus z oliwkami od Profi to pyszna pasta, którą możemy serwować z pokrojonym w słupki warzywami – świeżym ogórkiem oraz marchewką. Z pewnością nasi goście będą sięgać po taką przekąskę.

 

Bogactwo sałatek

Sałatka z kurczakiem, ryżem i ananasem lub z makaronem, kurczakiem i prażonymi ziarnami słonecznika od Profi idealnie będą pasować do imprezowego menu. To gotowe danie, które wystarczy przełożyć do salaterek. Dodatkowo przygotujmy koszyk ze świeżym pieczywem.