Odzyskaj Dzień - blog

Lato – słońce – pyszne jedzenie, czyli jak zorganizować udane przyjęcie w ogrodzie

Przepis na udane przyjęcie w przydomowym ogródku.

Letnia pogoda zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Świetnym pomysłem, żeby nadrobić towarzyskie zaległości jest zorganizowanie garden party. Podstawą udanego przyjęcia jest dobra organizacja i pyszne jedzenie. Dzięki Profi przygotowanie przekąsek zajmie Wam tylko chwilę, a więcej czasu zostanie na relaks w gronie znajomych.

O czym warto pamiętać?

Tych kilka elementów sprawi, że oczarujemy naszych gości, a wesołe rozmowy będą ciągnąć się do późna. Wcale nie musimy wydawać fortuny, najważniejszy jest dobry pomysł. Podpowiadamy, czym warto się zainspirować.

Jeśli w ogrodzie mamy kilka drzew, możemy przyozdobić je małymi balonami, chorągiewkami lub świeczkami i lampionami. Takie oświetlenie będzie niezwykle nastrojowe i z pewnością zachęci do zrobienie kilku pamiątkowych zdjęć. Na stole postawmy oryginalny wazon w postaci… konewki. Zastawę lepiej przygotujmy papierową, wówczas unikniemy sporo sprzątania i niepotrzebnego pilnowania przed stłuczeniem. Możemy też zaskoczyć naszych gości, serwując im jedzenie na talerzach, które również mogą… zjeść. Naczynia jadalne (także sztućce!) wykonane są z otrębów, idealnie nadają się zarówno do ciepłych, jak i zimnych potraw. Jeśli na nasze przyjęcie planujemy zaprosić również maluchy, to dobrym pomysłem będzie zorganizowanie im stefy „kinder balu”. Dzieci na pewno będą zadowolone, gdy zapewnimy im stolik z łakociami, owocami, ciasteczkami, balonikami… Możemy położyć także kredki i blok do rysowania, kilka zabawek, czy płyn do puszczania baniek. Tak niewiele trzeba, żeby wywołać uśmiech na twarzach najmłodszych!

Czas na kilka kwestii praktycznych kwestii. Przyjęcie najlepiej zorganizować w miejscu osłoniętym od wiatru – nie będziemy niepotrzebnie gonić za talerzykami czy nakryciami głowy. Jeśli planujemy umilić sobie wieczór muzyką, pamiętajmy o niezbyt głośnych dźwiękach, chyba, że do sąsiadów mamy spory kawałek. Latem pogoda lubi płatać figle, lepiej ubezpieczyć się w parasole lub – w miarę możliwości – zorganizować przyjęcie pod wiatą. Przygotujmy także środki przeciwko owadom. Możemy kupić spray, olejek, krem, postawić na stole specjalną lampę odstraszającą komary. Opcji jest naprawdę sporo. Nie pozwólmy, żeby nieproszeni goście zepsuli nam wieczór.

Dania, które ubarwią spotkanie w ogrodzie

Przyjaciele, śmiech, rozmowy, wspomnienia – wszystko to „smakuje” najlepiej w towarzystwie dobrego jedzenia. Przygotowując posiłki na garden party pamiętajmy o tym, że powinny być one podzielone na niewielkie porcje i wygodne do trzymania w ręku. Co zatem można zaserwować gościom?

Tartaletki z różnymi dodatkami

Z ciasta francuskiego wycinamy kółka i pieczemy je około 15 minut. Na wierzch proponujemy położyć drobno pokrojoną szynkę z indyka lub kurczaka. Te lekkie przysmaki przygotowywane są ze starannie wyselekcjonowanego mięsa, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Innym pomysłem może być posmarowanie ciasta hummusem, który kojarzy się z kuchnią libańską, żydowską i arabską. Hummus Profi to ciekawe połączenie smaków, m.in. pasty sezamowej Tahini, ciecierzycy i naturalnych przypraw. Co więcej, hummus Profi zamknięty jest w poręcznym słoiczku – goście mogą „dosmarować” sobie dokładę według uznania. Na całość połóżmy podsmażoną cukinię lub bakłażana.

Jeśli mamy jeszcze chwilę, możemy pomyśleć o warzywnej dekoracji tartaletek. Wygląda to niezwykle efektownie, a nie wymaga wiele czasu. Nasz pomysł to „smakowity statek”. Ogórka kroimy cieniutko wzdłuż i nadziewamy na małą wykałaczkę tak, żeby przypominał żagiel. Na samą górę nadziewamy trójkątny, czerwony „maszt” wycięty z papryki. Tak udekorowana tartaletka na pewno zachwyci gości.

Danie z makaronem i sosem 

Bazą tego posiłku będzie sos i tutaj – według własnego uznania. Jeśli chcemy zaserwowac coś bardziej tradycyjnego – sięgnijmy po aromatyczny sos grzybowy, a jeśli coś z nutką orientalną – sos słodko-kwaśny. Do sosu  grzybowego możemy dodać cebulę, marchew i grzanki. Z kolei do sosu słodko-kwaśnego najlepiej smakować będzie kurczak, ananas i papryka. Makaron – najlepiej kokardki lub penne, najłatwiej go będzie jeść podczas takiego przyjęcia.

Paprykowe roladki z mięsnym nadzieniem

Kupmy czerwone, zielone i żółte papryki – im więcej kolorów uda nam się przygotować, tym weselej! Papryki możemy wcześniej grillować lub podgrzać na parze. Jeśli mamy więcej czasu, dobrym pomysłem jest marynowanie papryk w mieszaninie oliwy, czosnku i ziół takich jak bazylia i oregano. Papryki kroimy w grubsze paski, a środki smarujemy cienką warstwą pasztecika. Do tego dania szczególnie polecamy wielkopolski pasztet z drobiem, oliwkami i kaparami oraz pasztet dworski z kaczką. Całość możemy polać odrobiną marynaty.

Mini kanapeczki

Małe kanapki „na dwa gryzy” są dobre na każde przyjęcie. Świeży chleb pokrójmy na małe kromki, posmarujmy je pasztetem lub hummusem. Do tego dodajmy pomidorki koktajlowe, sałatę lodową lub ogórki. Całość posypmy odrobiną soli i pieprzu.

Owocowe lemoniady

Czy może być coś bardziej orzeźwiającego w ciepły wieczór? Tutaj ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Wypróbowane połączenie smaków to cytryna i mięta z dodatkiem miodu, truskawka z maliną, malina z odrobiną olejku waniliowego, brzoskwinia z miętą i brązowym cukrem, ananas z imbirem, rabarbar z melisą lub sama lemoniada arbuzowa. Żeby nasz napój jeszcze bardziej orzeźwić, możemy dodać wodę lekko gazowaną i kostki lodu. Pamiętajmy, żeby dzbanek z lemoniadą miał odpowiednie przykrycie. Po co ma kusić gości w postaci chociażby pszczół?

 

 

Naleśniki z owocami

Skorzystajmy z darów lata! Do środka naleśników możemy włożyć mnóstwo owocowych rozmaitości z  dodatkami: wiśnie z czekoladą, czereśnie z bananami, maliny z migdałami, truskawki, śliwki, borówki… Na koniec polewamy wszystko odrobiną syropu klonowego.

Rozgrzewające zupy

Wieczorową porą może zrobić się nieco chłodniej. Jeśli chcemy ocieplić atmosferę, możemy poczęstować gości rozgrzewającą zupą. Najlepiej przygotować kilka propozycji, nigdy nie wiadomo, na co będą mieli ochotę nasi bliscy. Spokojnie, nawet z niewielkim zapasem czasu można podać tradycyjne zupy, przygotowane na bazie najlepszych składników. Z Profi to nie problem! W letnie wieczory polecamy sięgnąć po zupę ogórkową z dodatkiem kawałków mięsa wieprzowego i włoszczyzny, barszcz ukraiński z koperkiem, zupę jarzynową z mięsem wieprzowym lub popularną pomidorówkę z makaronem. Idealnie na taką okazję sprawi się również tradycyjna zupa gulaszowa z warzywami i tymiankiem, czy strogonow z nutką carskiej Rosji. Strogonow to pożywna zupa z mięsem wołowym, pieczarkami i warzywami. Zupy wystarczy tylko podgrzać – w garnku lub mikrofalówce.