• Zagęszczaj zupę beurre manié

    Jak zagęścić zupę po francusku? Francuzi stosują do zagęszczania zup i sosów niezwykle prostą i wygodną metodę: beurre manié. Te dwa słowa oznaczają po prostu zagniatane masło. Jak połączyć składniki i dodać do zupy? Masło i mąkę zagniata się razem w naczyniu na jednolitą masę, którą formuje się w kulkę. Tak zrobione beurre manie wystarczy …

    Zagęszczaj zupę beurre maniéCzytaj więcej »

    Zagęszczaj zupę beurre maniéCzytaj więcej »

    Indyjska zupa dal

    Dal (dhal, dahl, daal) oznacza w języku hindi oznacza ogólnie rośliny strączkowe oraz potrawy z nich przyrządzane. Ta indyjska potrawa to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy lubią maksymalny efekt przy minimalnym nakładzie pracy. Dość szybko się ją przygotowuje, a składniki mają długi okres przechowywania, dzięki czemu można je zawsze mieć pod ręką. Można w niej …

    Indyjska zupa dalCzytaj więcej »

    Indyjska zupa dalCzytaj więcej »

    Wegetariańska brukselkowa księcia Alberta

    Spodobał mi się ten przepis na zupę z brukselką króla Alberta (Saxe-Coburg), który tu znalazłam tu na stronie. Chyba wreszcie polubię brukselkę 🙂 Zrobiłam niezupełnie według przepisu – bez mleka (nienawidzę kożuchów) i bez bulionu, uważam, że sama brukselka i tak ma maksymalne poziomy smaku. Dałam też mniej śmietanki – tylko 3 łyżki stołowe. I …

    Wegetariańska brukselkowa księcia AlbertaCzytaj więcej »

    Wegetariańska brukselkowa księcia AlbertaCzytaj więcej »

    Zupa serowa z kluseczkami

    Zdarza mi się, że kiedy ugotuję rosół, nie mam już ochoty jeść go trzeci dzień. Na szczęście łatwo można z niego zrobić pyszną zupę serową. Polecam swoją wersję. Składniki na zupę: 100 g tartego żółtego sera, najlepiej gruyere, ½ litra rosołu, 1 cebula, 2 goździki, 2 gałązki tymianku, dla ozdoby zielona pietruszka lub kwiat brokuła, …

    Zupa serowa z kluseczkamiCzytaj więcej »

    Zupa serowa z kluseczkamiCzytaj więcej »

    Nigdy więcej nie płać za dymkę

    Tajskie albo chińskie zupy z dodatkiem dymki to jest to. Nie musimy jej kupować – możemy ją hodować sami, przez cały rok, we własnym domu. Kupmy raz, a potem już tylko ścinajmy od nowa. Z dymki, którą chcemy wykorzystać w kuchni i tak odcinamy końcówkę z korzeniami; zwykle ją wyrzucamy. Nie skazujmy jej na kosz, …

    Nigdy więcej nie płać za dymkęCzytaj więcej »

    Nigdy więcej nie płać za dymkęCzytaj więcej »

    Czarnuszka: panaceum Tutenchamona

    Niezbyt popularna w naszym kraju, choć znana i uprawiana w Polsce od kilkuset lat. Ma dość ostry smak i delikatny korzenny zapach. Kiedyś była traktowana jako środek leczniczy i do dziś można wspomagać nią swoje zdrowie. Jako przyprawa pojawia się m.in. jako dodatek do chleba i wielu różnych zup. Czarnuszka siewna, nazywana czasem czarnym kminem, …

    Czarnuszka: panaceum TutenchamonaCzytaj więcej »

    Czarnuszka: panaceum TutenchamonaCzytaj więcej »

    Zupy potrafią być tak bogate w smaku, naturalne i świeże, że stanowią świetną odpowiedź na dręczące pytanie: „Co podać najpierw?”. Julia Child, „Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni”

    Czytaj więcej »

    Królewska zupa Saxe-Coburg z brukselki

    To zupa-krem z rodowodem sięgającym czasów królowej Wiktorii. Jej podstawą są brukselki, jest więc lekko gorzka w smaku, złagodzona mlekiem lub śmietanką i udekorowana dymną, wędzoną szynką. Według jednej z wersji ta zupa powstała dla księcia Alberta, małżonka królowej Wiktorii, który miał słabość do brukselek i pochodził z dynastii sakso-koburskiej. Według innej przepis tej zupy …

    Królewska zupa Saxe-Coburg z brukselkiCzytaj więcej »

    Królewska zupa Saxe-Coburg z brukselkiCzytaj więcej »

    Australijska zupa jarzynowa na jagnięcych giczkach

    Australijska wersja rosołu – gotowana na jagnięcinie, z dodatkiem warzyw, zaczerwieniona pomidorami. Pyszna, sycąca, ale nieprzesadnie kaloryczna. W Australii pastwiska zajmują 60 proc. całej powierzchni kraju. Dla porównania ziemia orna to zaledwie 4 proc. tego kontynentu. A na większości tych pastwisk pasą się owce, nic więc dziwnego, że baranina i jagnięcina pojawiają się często jako …

    Australijska zupa jarzynowa na jagnięcych giczkachCzytaj więcej »

    Australijska zupa jarzynowa na jagnięcych giczkachCzytaj więcej »

    Narszarab z granatów

    Narszarab to zagęszczony sok z dojrzałych granatów, coś w rodzaju syropu. W wersji idealnej – niedosładzany lub z niewielkim dodatkiem cukru. Stworzy dobrą kompozycję z czerwonym barszczem, zupą pomidorową i orientalnymi zupami z warzywami strączkowymi. Narszarab stosowano już w kuchni perskiej. Dziś jest popularny na Bliskim Wschodzie, w Turcji, na Ukrainie, w Gruzji i Azerbejdżanie. …

    Narszarab z granatówCzytaj więcej »

    Narszarab z granatówCzytaj więcej »