• Gruzińska charczo z orzechami i wołowiną

    Tę zupę gotowaną na wołowinie zagęszczają orzechy włoskie, a kwaśny smak nadaje jej sos tkemali ze śliwek. Co to jest tkemali? Gruzińska kuchnia potrafi zaskoczyć bardziej niż przepisy azjatyckie, a gruzińskie przyprawy i składniki bywają trudniej dostępne niż japońskie czy tajskie. W przepisach na zupę charczo znajdziemy takie składniki jak tkemali (czyli sos z kwaśnych …

    Gruzińska charczo z orzechami i wołowinąCzytaj więcej »

    Gruzińska charczo z orzechami i wołowinąCzytaj więcej »

    Gulasz gumbo z Luizjany

    Gumbo to zupa o konsystencji gulaszu, zagęszczana okrą, pełna mięsa lub owoców morza. Ojczyzną tej gęstej, gulaszowej zupy jest amerykański stan Luizjana, a data urodzin przypada na XVIII wiek. Pochodzenie nazwy nie jest do końca jasne, ale prawdopodobnie pochodzi od któregoś z dwóch tradycyjnych składników – suszonych liści drzewa sasafras lub okry. W języku czarnych …

    Gulasz gumbo z LuizjanyCzytaj więcej »

    Gulasz gumbo z LuizjanyCzytaj więcej »

    Lubczyk: miłość, rosół i domowe maggi

    Lubczyk kojarzy się z najbardziej znaną przyprawą PRL-u – maggi. Jednak dzisiejsze maggi ma więcej wspólnego z chemią niż rośliną. A przecież lubczyk możemy sami możemy uprawiać w ogródkach i wykorzystywać do przyprawiania zup i odrobiny miłosnych czarów. Czy maggi jest z lubczyku? Maggi wymyślił w 1886 roku pewien Szwajcar Julius Maggi. Oryginalne maggi było …

    Lubczyk: miłość, rosół i domowe maggiCzytaj więcej »

    Lubczyk: miłość, rosół i domowe maggiCzytaj więcej »

    Krem warzywny z dodatkiem bobu

    Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie tej zupy nie zajmie Wam więcej niż 25 min. Do przygotowania potrzebujesz: -0,5 rosołu drobiowego -paczkę mix warzyw mrożonych -bób świeży lub mrożony ok 200g -1 duży ziemniak -1 ząbek czosnku -sół i pieprz do smaku -jogurt naturalny Mrożone warzywa i bób wrzuć do blendera. Następnie dolej 0,5 l …

    Krem warzywny z dodatkiem bobuCzytaj więcej »

    Krem warzywny z dodatkiem bobuCzytaj więcej »

    Świeże zioła w mrożonych kostkach pesto

    Wiele ziół traci aromat i smak po wysuszeniu, dlatego warto niektóre z nich zamrażać. Można to robić na kilka sposobów, my tym razem polecamy mrożone kostki pesto. Umyte i osuszone zielone liście mieszamy z oliwą (proporcje objętości mniej więcej 5/1), miksujemy w blenderze (nie rozdrabniając do końca liści) i przekładamy łyżeczką do tacki na kostki …

    Świeże zioła w mrożonych kostkach pestoCzytaj więcej »

    Świeże zioła w mrożonych kostkach pestoCzytaj więcej »

    Ostro-kwaśna tajska tom yum kung

    Jest pyszna i prosta. Krewetki, świeże przyprawy i już, przebój kuchni tajskiej gotowy. Podpowiadamy, jak ją zrobić w pół godziny. Oczywiście wariantów zupy tom yum (tom jum, tom yam) jest bardzo wiele. Gotowana z krewetkami to tom yum kung (goong, gung), ale i ona powstaje według wielu różnych przepisów. Jadana jest w wersji klarownej lub …

    Ostro-kwaśna tajska tom yum kungCzytaj więcej »

    Ostro-kwaśna tajska tom yum kungCzytaj więcej »

    Wyhoduj własną trawę cytrynową

    Trawa cytrynowa, czyli palczatka cytrynowa (Cymbopogon citratus) to uwielbiana w azjatyckiej, a zwłaszcza tajskiej kuchni przyprawa. Nie rośnie w naszym klimacie, ale latem możemy ją spokojnie uprawiać we własnym ogródku lub na balkonie. Trawa jak cytrusy Palczatka cytrynowa to trawa, dorasta nawet do pół metra, ale w uprawie zazwyczaj nie pozwala jej się tak rozrosnąć, …

    Wyhoduj własną trawę cytrynowąCzytaj więcej »

    Wyhoduj własną trawę cytrynowąCzytaj więcej »

    Ostry i dziki. Zbieraj kurdybanek

    Młode liście dzikiego kurdybanku mogą zastąpić pietruszkę w rosole. Są ostre, lekko gorzkawe i zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Najlepiej zebrać je, zanim roślina zakwitnie. Kurdybanek na trawniku Przypraw do zup możemy szukać na łące i w lesie. Bluszcz kurdybanek to dziko rosnąca w Polsce roślina, która lubi zacienione, dość wilgotne miejsca. Rośnie wypuszczając płożące się …

    Ostry i dziki. Zbieraj kurdybanekCzytaj więcej »

    Ostry i dziki. Zbieraj kurdybanekCzytaj więcej »

    Zagęszczaj zupę beurre manié

    Jak zagęścić zupę po francusku? Francuzi stosują do zagęszczania zup i sosów niezwykle prostą i wygodną metodę: beurre manié. Te dwa słowa oznaczają po prostu zagniatane masło. Jak połączyć składniki i dodać do zupy? Masło i mąkę zagniata się razem w naczyniu na jednolitą masę, którą formuje się w kulkę. Tak zrobione beurre manie wystarczy …

    Zagęszczaj zupę beurre maniéCzytaj więcej »

    Zagęszczaj zupę beurre maniéCzytaj więcej »

    Indyjska zupa dal

    Dal (dhal, dahl, daal) oznacza w języku hindi oznacza ogólnie rośliny strączkowe oraz potrawy z nich przyrządzane. Ta indyjska potrawa to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy lubią maksymalny efekt przy minimalnym nakładzie pracy. Dość szybko się ją przygotowuje, a składniki mają długi okres przechowywania, dzięki czemu można je zawsze mieć pod ręką. Można w niej …

    Indyjska zupa dalCzytaj więcej »

    Indyjska zupa dalCzytaj więcej »