• Regeneracyjna kwaśnica

    Polska, góralska zupa na żeberkach i kapuście kiszonej. Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, doskonała dla głodnych, zmęczonych i na kacu; dobra na na zimę, przednówek i wakacje. Kwaśnica to polska potrawa regionalna, gotowana i jadana w górach, a zwłaszcza w Beskidzie Żywieckim. W 2006 roku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Stąd możemy się dowiedzieć, …

    Regeneracyjna kwaśnicaCzytaj więcej »

    Regeneracyjna kwaśnicaCzytaj więcej »

    Grochowa szybka dla zapracowanych

    Chcę dziś podzielić się moim szybkim przepisem na pyszną grochówkę. Warunkiem tego, aby była szybka, jest posiadanie zamrożonej porcji grochu, wcześniej ugotowanego. Warto robić takie mrożonki, zwłaszcza wtedy, gdy akurat ugotowaliśmy za dużo. Ja tę porcję przygotowałam akurat dwa tygodnie temu, gdy ugotowałam groch do zrobienia pasty kanapkowej favy. No i dziś przyszłam z pracy …

    Grochowa szybka dla zapracowanychCzytaj więcej »

    Grochowa szybka dla zapracowanychCzytaj więcej »

    Zasmażka na oleju kokosowym

    Czy olej kokosowy jest zdrowy czy niezdrowy? Sprawi, że schudniemy czy podwyższy nam poziom cholesterolu? Jak go wykorzystywać przy przygotowaniu zup? Olej kokosowy pozyskuje się z miąższu kokosa różnymi metodami ; może być poddawany dalszej obróbce, chemicznej lub fizycznej (unikajmy tych olejów, które oczyszczano i wybielano chemicznie). Rafinowany olej ma słabszy kokosowy zapach, daje się …

    Zasmażka na oleju kokosowymCzytaj więcej »

    Zasmażka na oleju kokosowymCzytaj więcej »

    Buraki naciowe w ogródku, na balkonie i w zupie

    To jedno z magicznych, super zdrowych warzyw liściastych, tak polecanych wszystkim tym, którzy dbają o zdrowie, smaczną dietę i odpowiednią wagę. Z trudem znajdziemy je w sklepie, ale za to bez większych kłopotów możemy je sami hodować i przez cały sezon robić z nich dobre zupy Buraki naciowe (inaczej liściowe albo mangold) to odmiany (kultywary) …

    Buraki naciowe w ogródku, na balkonie i w zupieCzytaj więcej »

    Buraki naciowe w ogródku, na balkonie i w zupieCzytaj więcej »

    Gruzińska charczo z orzechami i wołowiną

    Tę zupę gotowaną na wołowinie zagęszczają orzechy włoskie, a kwaśny smak nadaje jej sos tkemali ze śliwek. Co to jest tkemali? Gruzińska kuchnia potrafi zaskoczyć bardziej niż przepisy azjatyckie, a gruzińskie przyprawy i składniki bywają trudniej dostępne niż japońskie czy tajskie. W przepisach na zupę charczo znajdziemy takie składniki jak tkemali (czyli sos z kwaśnych …

    Gruzińska charczo z orzechami i wołowinąCzytaj więcej »

    Gruzińska charczo z orzechami i wołowinąCzytaj więcej »

    Gulasz gumbo z Luizjany

    Gumbo to zupa o konsystencji gulaszu, zagęszczana okrą, pełna mięsa lub owoców morza. Ojczyzną tej gęstej, gulaszowej zupy jest amerykański stan Luizjana, a data urodzin przypada na XVIII wiek. Pochodzenie nazwy nie jest do końca jasne, ale prawdopodobnie pochodzi od któregoś z dwóch tradycyjnych składników – suszonych liści drzewa sasafras lub okry. W języku czarnych …

    Gulasz gumbo z LuizjanyCzytaj więcej »

    Gulasz gumbo z LuizjanyCzytaj więcej »

    Lubczyk: miłość, rosół i domowe maggi

    Lubczyk kojarzy się z najbardziej znaną przyprawą PRL-u – maggi. Jednak dzisiejsze maggi ma więcej wspólnego z chemią niż rośliną. A przecież lubczyk możemy sami możemy uprawiać w ogródkach i wykorzystywać do przyprawiania zup i odrobiny miłosnych czarów. Czy maggi jest z lubczyku? Maggi wymyślił w 1886 roku pewien Szwajcar Julius Maggi. Oryginalne maggi było …

    Lubczyk: miłość, rosół i domowe maggiCzytaj więcej »

    Lubczyk: miłość, rosół i domowe maggiCzytaj więcej »

    Krem warzywny z dodatkiem bobu

    Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie tej zupy nie zajmie Wam więcej niż 25 min. Do przygotowania potrzebujesz: -0,5 rosołu drobiowego -paczkę mix warzyw mrożonych -bób świeży lub mrożony ok 200g -1 duży ziemniak -1 ząbek czosnku -sół i pieprz do smaku -jogurt naturalny Mrożone warzywa i bób wrzuć do blendera. Następnie dolej 0,5 l …

    Krem warzywny z dodatkiem bobuCzytaj więcej »

    Krem warzywny z dodatkiem bobuCzytaj więcej »

    Świeże zioła w mrożonych kostkach pesto

    Wiele ziół traci aromat i smak po wysuszeniu, dlatego warto niektóre z nich zamrażać. Można to robić na kilka sposobów, my tym razem polecamy mrożone kostki pesto. Umyte i osuszone zielone liście mieszamy z oliwą (proporcje objętości mniej więcej 5/1), miksujemy w blenderze (nie rozdrabniając do końca liści) i przekładamy łyżeczką do tacki na kostki …

    Świeże zioła w mrożonych kostkach pestoCzytaj więcej »

    Świeże zioła w mrożonych kostkach pestoCzytaj więcej »

    Ostro-kwaśna tajska tom yum kung

    Jest pyszna i prosta. Krewetki, świeże przyprawy i już, przebój kuchni tajskiej gotowy. Podpowiadamy, jak ją zrobić w pół godziny. Oczywiście wariantów zupy tom yum (tom jum, tom yam) jest bardzo wiele. Gotowana z krewetkami to tom yum kung (goong, gung), ale i ona powstaje według wielu różnych przepisów. Jadana jest w wersji klarownej lub …

    Ostro-kwaśna tajska tom yum kungCzytaj więcej »

    Ostro-kwaśna tajska tom yum kungCzytaj więcej »