• Jak jeść zupę pałeczkami?

    W szanującej się azjatyckiej restauracji zupę dostaniemy z pałeczkami, a nie z łyżką. Wiele osób ma problemy z jedzeniem dwoma patyczkami głównych dań, a zjedzenie za ich pomocą zupy wydaje się im po prostu niemożliwe. Może się to jednak okazać łatwiejsze niż sądzicie, choć dalekie od europejskiego rozumienia elegancji. Bierzemy miseczkę w garść i pałeczkami …

    Jak jeść zupę pałeczkami?Czytaj więcej »

    Jak jeść zupę pałeczkami?Czytaj więcej »

    Feijoada, czyli narodowa brazylijska fasolowa

    Gęsta, bardziej podobna do gulaszu. Głównym składnikiem jest fasola, czarna, rzadziej brązowa lub czerwona.  W uproszczonej wersji gotowana na suszonej i solonej wołowinie, w bardziej skomplikowanej pełna solonego mięsa, również wieprzowego, pikantnych kiełbasek, ozorków i giczek. Podawana z ostrym sosem i plastrami pomarańczy. Feijoada to narodowa potrawa Brazylii. Nazwa pochodzi od portugalskiego słowa feijão, które …

    Feijoada, czyli narodowa brazylijska fasolowaCzytaj więcej »

    Feijoada, czyli narodowa brazylijska fasolowaCzytaj więcej »

    Wojna o cynamon

    Cynamon kojarzy nam się współcześnie, przynajmniej w Europie, z daniami słodkimi. Jest powszechnie dostępny i nieprzesadnie drogi. Kiedyś było inaczej – jego historia to opowieść o bogatych rodach kupieckich, wielkich podróżach, oszustwach i sporach między państwami. Cynamon to wysuszona kora cynamonowca cejlońskiego, drzewa – czy raczej krzewu – z rodziny wawrzynowatych. Cynamonowiec ma białe kwiaty …

    Wojna o cynamonCzytaj więcej »

    Wojna o cynamonCzytaj więcej »

    Efekt jo-jo zamienia mięśnie w tłuszcz

    Większość konwencjonalnych diet powoduje, że chudnąc tracimy nie tylko tłuszcz, ale i mięśnie. Przeważnie na 750 g tłuszczu tracimy dodatkowo 250 g tkanki mięśniowej. Niestety, gdy po zakończeniu diety pojawia się efekt jo-jo, a waga pokazuje znowu coraz więcej kilogramów, praktycznie całość tej masy stanowi tkanka tłuszczowa. Między innymi dlatego diety mogą przynieść więcej szkody …

    Efekt jo-jo zamienia mięśnie w tłuszczCzytaj więcej »

    Efekt jo-jo zamienia mięśnie w tłuszczCzytaj więcej »

    Korzenne smaki ziela angielskiego

    Ziele angielskie wcale nie pochodzi z Anglii, a z Ameryki Środkowej i Południowej. Swoją polską nazwę zawdzięcza temu, że ta przyprawa dotarła do nas przez Wielką Brytanię, gdzie była bardzo lubiana. Ziele angielskie to owoce korzennika lekarskiego, czyli drzewa pimentowego (Pimenta dioica) – to nie zioło, ani nie mały krzak, a kilkunastometrowe, wiecznie zielone drzewo …

    Korzenne smaki ziela angielskiegoCzytaj więcej »

    Korzenne smaki ziela angielskiegoCzytaj więcej »

    Gotowane w wodzie, czyli belgijska waterzooi

    Waterzooi to gęsta zupa z warzywami. Pochodzi z Flandrii, a jej nazwa składa się z dwóch słów, oznaczających wodę i gotowanie. Wbrew nazwie lista jej składników jest długa i bardzo dyskusyjna; różni się mocno w zależności od regionu i kucharza, co jest cechą wielu klasycznych zup z długą historią. Ojczyzną waterzooi jest miasto Ghent, które …

    Gotowane w wodzie, czyli belgijska waterzooiCzytaj więcej »

    Gotowane w wodzie, czyli belgijska waterzooiCzytaj więcej »

    Locro de papa z Ekwadoru

    Ekwadorska zupa, oparta na kartoflach, wzbogacona dużą dawką roztapiającego się w gorącym wywarze sera i z egzotycznym dodatkiem – czyli pokrojonym awokado. Locro de papa łatwo przygotować, a składniki nie są trudno dostępne. Trudnością może być jedynie zdobycie ostrego sosu i pasty aji, które pojawiają się w oryginalnych przepisach – ale ponieważ aji to ostra, …

    Locro de papa z EkwadoruCzytaj więcej »

    Locro de papa z EkwadoruCzytaj więcej »

    Fruktsoppa, czyli szwedzka zupa z suszonych owoców

    Fruktsoppa nie przypomina naszych lekkich zup owocowych, podawanych z makaronem. Bliżej jest spokrewniona z polskim wigilijnym kompotem. Robi się ją z suszonych owoców i zagęszcza skrobią. Fruktsoppa jako przystawka, danie, deser Zupy z suszonych owoców są charakterystyczne dla całej Skandynawii, choć znane w nieco odmiennych kompozycjach. Podstawą są zawsze suszone owoce i przyprawy, a także …

    Fruktsoppa, czyli szwedzka zupa z suszonych owocówCzytaj więcej »

    Fruktsoppa, czyli szwedzka zupa z suszonych owocówCzytaj więcej »

    Poniedziałek bez mięsa

    Sir Paul McCartney wraz z rodziną zachęcają do tego, żeby ograniczyć ilość mięsa w diecie. Muzyk przekonuje, że nie trzeba koniecznie całkowicie rezygnować z mięsa, żeby polepszyć swoje zdrowie, poprawić los zwierząt i ograniczyć szkody, które przynosi środowisku przemysłowa hodowla drobiu, krów czy świń. Pokazuje, że wystarczy już jeden dzień w tygodniu, żeby w globalnej …

    Poniedziałek bez mięsaCzytaj więcej »

    Poniedziałek bez mięsaCzytaj więcej »