• Australijska zupa jarzynowa na jagnięcych giczkach

    Australijska wersja rosołu – gotowana na jagnięcinie, z dodatkiem warzyw, zaczerwieniona pomidorami. Pyszna, sycąca, ale nieprzesadnie kaloryczna. W Australii pastwiska zajmują 60 proc. całej powierzchni kraju. Dla porównania ziemia orna to zaledwie 4 proc. tego kontynentu. A na większości tych pastwisk pasą się owce, nic więc dziwnego, że baranina i jagnięcina pojawiają się często jako …

    Australijska zupa jarzynowa na jagnięcych giczkachCzytaj więcej »

    Australijska zupa jarzynowa na jagnięcych giczkachCzytaj więcej »

    Narszarab z granatów

    Narszarab to zagęszczony sok z dojrzałych granatów, coś w rodzaju syropu. W wersji idealnej – niedosładzany lub z niewielkim dodatkiem cukru. Stworzy dobrą kompozycję z czerwonym barszczem, zupą pomidorową i orientalnymi zupami z warzywami strączkowymi. Narszarab stosowano już w kuchni perskiej. Dziś jest popularny na Bliskim Wschodzie, w Turcji, na Ukrainie, w Gruzji i Azerbejdżanie. …

    Narszarab z granatówCzytaj więcej »

    Narszarab z granatówCzytaj więcej »

    Australijski krem z marchewek i miodu

    Zaskakujące połączenie: do słodyczy marchewki dodajemy słodycz miodu, a całość przełamujemy intensywnym smakiem czosnku. Pożywna, smaczna i ciekawa. Australia bez tradycji Australia w gruncie rzeczy nie ma własnej kulinarnej tradycji. Kuchnia tego kontynentu opiera się na przepisach, które przywożą ze sobą imigranci, a także na lokalnych produktach – dlatego dużo tu zup opartych na baraninie …

    Australijski krem z marchewek i mioduCzytaj więcej »

    Australijski krem z marchewek i mioduCzytaj więcej »

    Naengmyeon, czyli makaron na zimno

    Tę zupę podaje się na zimno, wręcz lodowatą i uważa za odświeżenie w trakcie koreańskich upałów. Jej podstawą jest esencjonalny wywar i gryczany makaron, ale o jej charakterze przesądzają dodatki, wśród których obowiązkowym jest jajko na twardo, musztarda w proszku i ocet. Nazwa tego dania oznacza po koreańsku „zimny makaron”. Występuje w dwóch odmianach – …

    Naengmyeon, czyli makaron na zimnoCzytaj więcej »

    Naengmyeon, czyli makaron na zimnoCzytaj więcej »

    Aromatyczna pietruszka

    Nie wszyscy lubią intensywny zapach pietruszki, wszyscy jednak powinni pamiętać, jak bardzo jest zdrowa – jedna łyżeczka posiekanej natki to solidna dawka witamin A i C, żelaza, manganu i wapnia, niemal całkowicie pokrywająca dzienną wymaganą dawkę tych składników. Pietruszka do rzucania uroków Pietruszka (Petroselinum) pochodzi pierwotnie z basenu Morza Śródziemnego, szczególnie obficie rośnie na Półwyspie …

    Aromatyczna pietruszkaCzytaj więcej »

    Aromatyczna pietruszkaCzytaj więcej »

    Prowansalska bourride

    Francuska zupa rybna, bliska krewniaczka sławnej bouillabaisse. Podawana z sosem aioi, czyli czosnkowym majonezem. Potrawa urodzona w Prowansji i stworzona, z tego, co miejscowi mieszkańcy mają po prostu pod ręką – miejscowych warzyw, świeżo złowionych w Morzu Śródziemnym ryb, oliwy, czosnku i jajek. Nie jest tak pracochłonna jako bouillabaisse, królowa prowansalskiej kuchni, cena składników jest …

    Prowansalska bourrideCzytaj więcej »

    Prowansalska bourrideCzytaj więcej »

    Meksykańskie flaki: menudo

    Flaczki na ostro, z dodatkiem specjalnie przygotowanej kukurydzy i ostrej paprykowej pasty. Podobno ta zupa ma magiczną właściwość łagodzenia objawów kaca. Nie przez przypadek podawana jest w sobotę lub niedzielę. Polakom często wydaje się, że jesteśmy jedyną nacją na świecie, która jada flaki, czyli krowi żołądek. To nieprawda – gulasze i zupy wykorzystujące tę część …

    Meksykańskie flaki: menudoCzytaj więcej »

    Meksykańskie flaki: menudoCzytaj więcej »

    Jak jeść zupę pałeczkami?

    W szanującej się azjatyckiej restauracji zupę dostaniemy z pałeczkami, a nie z łyżką. Wiele osób ma problemy z jedzeniem dwoma patyczkami głównych dań, a zjedzenie za ich pomocą zupy wydaje się im po prostu niemożliwe. Może się to jednak okazać łatwiejsze niż sądzicie, choć dalekie od europejskiego rozumienia elegancji. Bierzemy miseczkę w garść i pałeczkami …

    Jak jeść zupę pałeczkami?Czytaj więcej »

    Jak jeść zupę pałeczkami?Czytaj więcej »

    Feijoada, czyli narodowa brazylijska fasolowa

    Gęsta, bardziej podobna do gulaszu. Głównym składnikiem jest fasola, czarna, rzadziej brązowa lub czerwona.  W uproszczonej wersji gotowana na suszonej i solonej wołowinie, w bardziej skomplikowanej pełna solonego mięsa, również wieprzowego, pikantnych kiełbasek, ozorków i giczek. Podawana z ostrym sosem i plastrami pomarańczy. Feijoada to narodowa potrawa Brazylii. Nazwa pochodzi od portugalskiego słowa feijão, które …

    Feijoada, czyli narodowa brazylijska fasolowaCzytaj więcej »

    Feijoada, czyli narodowa brazylijska fasolowaCzytaj więcej »

    Wojna o cynamon

    Cynamon kojarzy nam się współcześnie, przynajmniej w Europie, z daniami słodkimi. Jest powszechnie dostępny i nieprzesadnie drogi. Kiedyś było inaczej – jego historia to opowieść o bogatych rodach kupieckich, wielkich podróżach, oszustwach i sporach między państwami. Cynamon to wysuszona kora cynamonowca cejlońskiego, drzewa – czy raczej krzewu – z rodziny wawrzynowatych. Cynamonowiec ma białe kwiaty …

    Wojna o cynamonCzytaj więcej »

    Wojna o cynamonCzytaj więcej »