• Na upały: gazpacho z Hiszpanii

    Gazpacho to warzywny chłodnik. Jest wynalazkiem hiszpańskim, szczególnie popularnym na południu tego kraju, w Andaluzji. Z upodobaniem jadają ją również Portugalczycy. To jedna z zup, które zrobiły fantastyczną światową karierę i nic dziwnego, bo jest smaczna i prosta. Jej przygotowanie jest szybkie, a efekt fantastyczny. Warzywnie i wegetariańsko Nazwa gazpacho pochodzi prawdopodobnie od hiszpańskiego słowa …

    Na upały: gazpacho z HiszpaniiCzytaj więcej »

    Na upały: gazpacho z HiszpaniiCzytaj więcej »

    Wietnamska zupa pho

    Recepturę zupy pho opracowano w Wietnamie Północnym około 100 lat temu, w każdym razie z tego okresu pochodzą pierwsze wzmianki o tym daniu. Niewykluczone, że swoją kompozycję smaków zawdzięcza francuskiej kuchni kolonialnej (Wietnam był w tym czasie francuską kolonią). Niektórzy uważają, że pho jest wariacją na temat francuskiej potrawy pot-au-feu, zwłaszcza, że jej nazwę wymawia …

    Wietnamska zupa phoCzytaj więcej »

    Wietnamska zupa phoCzytaj więcej »

    Zapiekana francuska zupa cebulowa

    Można ją kochać, można jej nienawidzić – to zależy od tego, co sądzimy o skoncentrowanym smaku duszonej cebuli. To najbardziej popularna francuska zupa, niedroga i opierająca się na niewielu składnikach. Wymaga nieco pracy przy przygotowaniu (to stałe mieszanie!), ale nie jest trudno ją zrobić, nawet jeśli nie mamy dużego doświadczenia w kuchni. Dla ubogich i …

    Zapiekana francuska zupa cebulowaCzytaj więcej »

    Zapiekana francuska zupa cebulowaCzytaj więcej »

    Jak jeść z bulionówki z uszkami?

    Z bulionówki się nie pije. Nawet jeśli w zupie nie ma dodatków, nie ulegajmy tej pokusie. Uszka naczynia są dla ozdoby i wygodnego podawania. Zupę z bulionówki je się łyżką, którą kładzie się wcześniej obok naczynia, po prawej stronie. Dodatki do czystej zupy, np. paszteciki, kładzie się na osobnym talerzu, stawianym z lewej strony bulionówki …

    Jak jeść z bulionówki z uszkami?Czytaj więcej »

    Jak jeść z bulionówki z uszkami?Czytaj więcej »

    Staropolski karolek, czyli kminek

    Ma wyrazisty korzenny i lekko ostry smak. Poprawia trawienie i działa antybakteryjnie. Rośnie dziko w niemal całej Europie i Azji, a także w Tunezji. W Polsce nazywany był kiedyś karolkiem. Nasi przodkowie jadali każdą jego część – nie tylko nasiona, ale również korzeń i liście. Kminek: korzeń, liście, nasiona Kminek spokrewniony jest z selerem, dziko …

    Staropolski karolek, czyli kminekCzytaj więcej »

    Staropolski karolek, czyli kminekCzytaj więcej »

    Dodawaj do zupy wodorosty

    Suszone wodorosty kombu lub kelp to świetna przyprawa i dodatek do zup, zwłaszcza rybnych i opartych na orientalnych smakach. Warto dodać ich odrobinę (ok. 5-15 g), sproszkowanych lub w kawałku. Są naturalnym źródłem glutaminianu sodu, podkreślą więc smak potraw. Ułatwią trawienie roślin strączkowych i dostarczą wielką dawkę minerałów – zawierają ich nawet 20 razy więcej …

    Dodawaj do zupy wodorostyCzytaj więcej »

    Dodawaj do zupy wodorostyCzytaj więcej »

    Marokańska harira

    Harira to najsławniejsza marokańska zupa. Jej nazwa związana jest z językiem arabskim, pochodzi od arabskiego słowa „harr”, czyli „gorący”, jednak podobno jadali ją już rdzenni mieszkańcy Maroka, Berberowie. Harira dla wegetarian i mięsożerców Harira może być z mięsem lub wegetariańska.Jest pożywna, leciutko ostra, pełna warzyw strączkowych i orientalnych przypraw (cynamonu, szafrany, kurkumy, mielonego imbiru). Choć …

    Marokańska hariraCzytaj więcej »

    Marokańska hariraCzytaj więcej »