• Zjedz swój talerz!

    Zamiast jednorazowych talerzy z plastiku lepiej zdecydować się na droższe, ale bardziej ekologiczne – wykonywane ze sprasowanych otrębów. Mają beżowy kolor, pachną chlebem. Są całkiem smaczne, dostarczają organizmowi zdrową dawkę błonnika, a w dodatku nie marnujemy wody na ich mycie! Jeśli nie mamy ochoty ich jeść, nie szkodzi, bo bardzo łatwo ulegają biodegradacji i nie …

    Zjedz swój talerz!Czytaj więcej »

    Zjedz swój talerz!Czytaj więcej »

    Indyjska zupa mulligatawny

    Ta zupa co prawda powstała w Indiach, ale zapewne nie pojawiłaby się na świecie, gdyby nie Brytyjczycy ze Kampanii Wschodnioindyjskiej , którzy zażądali od swoich tamilskich służących zupy. Zupa nie była daniem znanym w indyjskiej kuchni – ale Tamilowie stanęli na wysokości zadania i tak powstała mulligatawny, blisko spokrewniona z lokalnym gulaszem. W dosłownym tłumaczeniu …

    Indyjska zupa mulligatawnyCzytaj więcej »

    Indyjska zupa mulligatawnyCzytaj więcej »

    Avgolemono, grecka zupa z kurczakiem

    Nazwa zupy to połączenie dwóch greckich słów – jajko i cytryna. To dlatego, że najbardziej charakterystycznym składnikiem zupy jest sos z jajek połączonych z cytryną. Tego typu sosy znane są w kuchni francuskiej, ale także tureckiej, arabskiej, żydowskiej i bałkańskiej. Uważa się, że wymyślili ją Żydzi żyjący na Półwyspie Iberyjskim, choć początkowo zamiast cytryny używano …

    Avgolemono, grecka zupa z kurczakiemCzytaj więcej »

    Avgolemono, grecka zupa z kurczakiemCzytaj więcej »

    Jak długo gotuje się bulion?

    To wcale nie musi zajmować całego dnia. To, ile będzie się gotował wywar, zależy od tego, co wrzucimy do garnka – najwięcej czasu wymaga wołowina, najmniej ryby i warzywa. Sprawdź, ile dokładnie! Robienie domowych wywarów może wydawać się żmudne i pracochłonne. Nie przesadzajmy; pracy nie jest aż tak dużo, a zamrożony w małych porcjach wywar …

    Jak długo gotuje się bulion?Czytaj więcej »

    Jak długo gotuje się bulion?Czytaj więcej »

    Szpinakowa zupa krem z łososiem

    Robi się ją błyskawicznie i banalnie, a smakuje wybornie! Potrzebne będą: 2 kostki bulionu grzybowego (2 x 10 g) 500 g mrożonego szpinaku 2-3 ziemniaki 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 50 g wędzonego łososia (opcja) Jak zrobić? Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek rozdrabniamy. Rozmrożony szpinak łączymy z ziemniakami i czosnkiem, dodajemy ok. 3/4 …

    Szpinakowa zupa krem z łososiemCzytaj więcej »

    Szpinakowa zupa krem z łososiemCzytaj więcej »

    Haitańska zupa joumou z dynią

    Joumou jada się w republice Haiti pierwszego stycznia. To zupa pełna warzyw, z dodatkiem karaibskiej odmiany dyni, gotowana na mięsie. Ta zupa kojarzy się Haitańczykom z wolnością i świętowaniem. Haiti było kiedyś kolonią francuską. Niepodległość uzyskało ponad 200 lat temu, w 1803 roku, po trwającej kilkanaście lat rewolucji, ale deklarację niepodległości podpisano w styczniu 1804 …

    Haitańska zupa joumou z dyniąCzytaj więcej »

    Haitańska zupa joumou z dyniąCzytaj więcej »