• Jak długo gotuje się bulion?

    To wcale nie musi zajmować całego dnia. To, ile będzie się gotował wywar, zależy od tego, co wrzucimy do garnka – najwięcej czasu wymaga wołowina, najmniej ryby i warzywa. Sprawdź, ile dokładnie! Robienie domowych wywarów może wydawać się żmudne i pracochłonne. Nie przesadzajmy; pracy nie jest aż tak dużo, a zamrożony w małych porcjach wywar …

    Jak długo gotuje się bulion?Czytaj więcej »

    Jak długo gotuje się bulion?Czytaj więcej »

    Szpinakowa zupa krem z łososiem

    Robi się ją błyskawicznie i banalnie, a smakuje wybornie! Potrzebne będą: 2 kostki bulionu grzybowego (2 x 10 g) 500 g mrożonego szpinaku 2-3 ziemniaki 1 ząbek czosnku 100 ml śmietany 50 g wędzonego łososia (opcja) Jak zrobić? Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek rozdrabniamy. Rozmrożony szpinak łączymy z ziemniakami i czosnkiem, dodajemy ok. 3/4 …

    Szpinakowa zupa krem z łososiemCzytaj więcej »

    Szpinakowa zupa krem z łososiemCzytaj więcej »

    Haitańska zupa joumou z dynią

    Joumou jada się w republice Haiti pierwszego stycznia. To zupa pełna warzyw, z dodatkiem karaibskiej odmiany dyni, gotowana na mięsie. Ta zupa kojarzy się Haitańczykom z wolnością i świętowaniem. Haiti było kiedyś kolonią francuską. Niepodległość uzyskało ponad 200 lat temu, w 1803 roku, po trwającej kilkanaście lat rewolucji, ale deklarację niepodległości podpisano w styczniu 1804 …

    Haitańska zupa joumou z dyniąCzytaj więcej »

    Haitańska zupa joumou z dyniąCzytaj więcej »