Zupa tradycyjny kapuśniak na chłodne przedwiośnie. Wystarczy podgrzać!

Słów kilka o kapuśniaku

Tradycyjny kapuśniak, który spotyka się na polskich stołach, jest przyrządzany z kapusty kiszonej, ale można go przygotować także ze słodkiej odmiany tego warzywa. Górale podają kapuśniak jako kwaśnicę z ziemniakami lub chlebem. Tę popularną i pyszną zupę można spotkać także na Słowacji (kapustnica) czy na Ukrainie (kapuśniak). W wersji rosyjskiej (szczi) kapuśniak gotowany na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym, następnie dodaje się do niego warzywa i pomidory, a na koniec zaprawia śmietaną.

Kapuśniak a zdrowie

Tradycyjny kapuśniak to także dawka zdrowia, bowiem kapusta kiszona, z której jest przygotowany to samo zdrowie. Jest lekkostrawna, zawiera dużo błonnika, moc witamin C i z grupy B oraz bakterie mlekowe wzmacniające odporność organizmu. Profi też to wie, dlatego od wielu już lat, przygotowuje dla Ciebie szybki do spożycia i smaczny kapuśniak. Smacznego!

Kapuśniak w torebce Profi

Profi Kapuśniak z mięsem wieprzowym (450g) Składniki: kapusta, mięso wieprzowe, marchew, ziemniaki, przyprawy. Więcej: http://profi.pl/zupy/kapusniak-z-miesem-wieprzowym